Talvisissa salaateissa on vahvoja makuja

Taateleita, suklaata tai marinoituja luumuja salaattiin? Turun kaupungin edustuskeittiön mainiot salaatit ovat omiaan itsenäisyyspäivän juhlistamiseen tai vaikka joulupöytään.
Luumu-suklaasalaatti
(4–6 hengelle)
Aloita salaatin valmistus marinoimalla luumut. Pese luumut, halkaise, poista kivi ja leikkaa sopivan kokoisiksi lohkoiksi.
Yhdistä kulhossa hunaja ja viikunabalsamiviinietikka. Sekoita niin, että hunaja liukenee. Lisää luumut marinointiliemeen ja anna marinoitua noin tunnin ajan välillä varovasti sekoittaen.
Rouhi suklaa karkeaksi esimerkiksi kuorimaveitsellä. Pese ja kuivaa salaatit huolellisesti. Revi salaatti ja valuta marinoituneet luumut. Säästä marinointiliemi kastikkeeksi.
Kokoa kaikki ainekset kerroksittain. Pirskottele marinointilientä salaatin päälle. Viimeistele salaatti syötävillä kukilla ja ripauksella sormisuolaa.
Valkosipulinen perunasalaatti
(4–6 hengelle)
Valkosipulikastike:
Kuori perunat ja keitä runsassuolaisessa vedessä kypsiksi. Valmista sillä aikaa valkosipulikastike. Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä jääkaapissa salaatin valmistuksen ajan. Kastiketta tulee ohjeella reilusti, joten siitä riittää kahteen salaattiin.
Pilko varsiselleri ja kevätsipuli. Poista taateleista kivet ja leikkaa taatelit siivuiksi. Kuori ja kuutioi omena. Paloittele jäähtyneet perunat.
Yhdistä kaikki aineet kulhossa, säästä halutessasi hieman taateleita koristelua varten. Mausta ainekset sherryviinietikalla, suolalla ja pippurilla.
Sekoita varovasti salaatti tasaiseksi. Peitä kelmulla ja anna makujen tasaantua hetki. Levitä ilmakuivatut kinkkusiivut uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 175 asteessa kiertoilmassa noin 10–15 minuuttia, tai niin kauan, että kinkusta tulee rapeaa. Huomioi se, että kinkku rapeutuu lisää jäähtyessäänkin. Murenna jäähtyneet kinkkuviipaleet.
Lisää valkosipulikastiketta salaatin joukkoon juuri ennen tarjoamista. Siirrä salaatti tarjoilukulhoon, koristele lopuilla taateliviipaleilla, murustetulla kinkulla ja sipulirouheella.
Salaatti paahdetuista juureksista
(4–6 hengelle)
Aseta pestyt punajuuret uunivuokaan ja kypsennä uunissa 200–225 asteessa noin 40–60 minuuttia. Kuori ja lohko jäähtyneet punajuuret.
Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa porkkanat haluamallasi tavalla, esimerkiksi tikkumaisiksi lohkoiksi. Höyrytä tai keitä porkkanapalat melkein kypsiksi, valuta ja jäähdytä.
Laita porkkanalohkot ja punajuurilohkot eri vuokiin, kaada päälle hieman öljyä ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä valkosipulirouheella. Lisää punajuurten joukkoon myös hunajaa. Sekoita huolellisesti, jotta mausteet sekoittuvat. Paahda uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ovat paahtuneet sopivasti.
Pese lehtikaalin varret huolellisesti ja kuivaa. Poista kova lehtiruoti ja revi kaali reiluiksi suupaloiksi. Paista lehtikaalia öljyssä kuumalla pannulla hetki, niin että kaali muuttuu kiiltäväksi ja hieman pehmenee.
Murenna fetajuusto. Kokoa juurekset, lehtikaali ja fetajuusto vuorotellen tarjoiluastiaan. Ripottele pinnalle paahdettuja pinjansiemeniä.
Lohipastramisalaatti
(4–6 hengelle)
Lohipastrami:
Pikkelöity fenkoli:
Tillikastike:
Aloita salaatin valmistus pikkelöimällä fenkoli. Leikkaa fenkoleista kova kanta pois ja pese huolellisesti. Leikkaa niin ohuiksi viipaleiksi kuin mahdollista ja laita kulhoon.
Sekoita 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä keskenään. Sekoita kunnes sokeri on liuennut ja lisää mausteet.
Kaada etikkaliemi fenkolien päälle ja anna maustua vähintään kaksi tuntia. Etikkalientä pitäisi olla niin paljon, että se peittää fenkolin.
Valmista seuraavaksi lohipastrami. Leikkaa lohesta pitkittäin 4 cm x 4 cm paksuja tankoja. Jauha fenkolinsiemeniä ja kuminaa morttelissa, jotta saat niiden pintaa hieman rikottua. Ripottele ja painele reilusti mausteita lohitankojen pinnalle ja anna maustua 15 minuutin ajan (voit myös maustaa kalan jo edellisenä päivänä).
Paista maustuneet lohipalat nopeasti pannulla niin, että lohitanko saa kauttaaltaan väriä ja jää sisältä raa´aksi. Jäähdytä lohipalat, kääri tiukasti kelmuun ja muotoile tasaisen pyöreiksi tangoiksi. Pakasta noin tunnin ajan. Kun lohipastramin pinta on kovettunut, on se helpompi leikata.
Leikkaa lohipastrami 1 cm levyisiksi siivuiksi ja poista ympärillä oleva kelmu. Säilytä kylmässä salaatin valmistuksen loppuajan.
Valmista tillikastike. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella vettä lukuun ottamatta. Lisää vettä pikkuhiljaa, kunnes kastikkeesta tulee sopivan paksuista ja tasaista.
Pese salaatit ja kuivaa huolellisesti, revi tai leikkaa sopivan kokoiseksi. Valuta fenkoli. Kokoa salaatti kerroksittain.
Reseptit: Sami Mäkinen, Johanna Alitalo ja Sanna Nordling, Turun kaupungin edustuskeittiö.