fbpx
Teema

Tänään televisiossa: Katsoja tuntee olevansa salakatselija, kun lapsi paljastaa vanhemmilleen sukupuolisen suuntautumisensa

Hyppynarutaituri Adamin uskoutuminen äidilleen on yksi dokumentin koskettavimmista hetkistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Hyppynarutaituri Adamin uskoutuminen äidilleen on yksi dokumentin koskettavimmista hetkistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Oletko koskaan miettinyt, miltä nuoresta mahtaa tuntua, kun hän kertoo ensimmäistä kertaa vanhemmilleen olevansakin kiinnostunut samasta sukupuolesta, kenties suunnittelevansa korjausleikkausta?

Dokumentti päästää todistamaan näitä hyvin henkilökohtaisia hetkiä. Ranskalainen Denis Parrot on koonnut yhteen nuorten tarinat eri puolilta maailmaa, koruttomasti ja turhia selittelemättä.

Katsoja kokee olevansa kuin salakatselija. Nuorten päätös oman kaapista ulos tulemisen dokumentoinnista hämmentää avoimuudellaan.

Tunnustus toisensa perään saa odottamaan tiivistettyä h-hetkeä, kokoavaa viestiä, jotta tirkistelyn tunne hälvenisi.

Meteliä on pidettävä

Kuten yksi dokumenttiin haastatelluista, venäläinen ja nykyään Kanadassa asuva Artem toteaa, meteliä on pidettävä, jotta samoja asioita miettivä nuori tietäisi, etteivät he ole viallisia, eivätkä yksin. Liian moni pelkää.

Dokumentti antaa toivoa, sillä niin hienoja ja kannustavia usean vanhemman ja läheisen kommentit ovat. Ymmärretään, ettei kyse ole valinnasta.

Kysymyksiä jää ilmaan

Järkytyksiltäkään ei vältytä. Taltioituna on reaktioita, jotka tihkuvat ahdasmielisyyttä, vihaa, halveksuntaa, jopa väkivaltaa.

Dokumentti on karuudessaan toimiva, ja jättää kysymyksiä ilmaan. Mitä näille nuorille kuuluu nyt? Kuinka kävi esimerkiksi Danielin, joka ei saanut lupaa tunnustuksen jälkeen asua edes kellarissa?

 

Kerro Äidille, TV2 torstai 27.6. klo 20.00

Menot