Teema

Tänään tv:ssä: 67 vuotta naimisissa olleet Gunn ja Preben nukkuvat yhä käsi kädessä

Sinun, ikuisesti

Ikuisesti sinun. Mikä ihana ajatus. Valitettavasti se on tässä avioerojen ja tindersuhteiden ajassa yhä harvemmalla mahdollista.

Kun katsoo 93-vuotiaita Gunnia ja Prebeniä ei voi olla hymyilemättä. Eikä siinä hymyssä ole minkäänlaista ironiaa. Pikemminkin kaihoa: rakkauden ikävää. Pari nukkuu edelleen käsi kädessä.

Hyvällä parisuhteella on väliä. Lapset lähtevät jossain vaiheessa elämään omaa elämäänsä, mutta puoliso pysyy vierellä loppuun asti. Jos onni on.

Uusi tanskalainen sarja Sinun, ikuisesti (Din for altid) kertoo pitkistä avioliitoista. Ensimmäisessä jaksossa Gunn ja Preben valmistelevat toisiaan siihen, että toinen kuolee. Gunn on kirjoittanut pienen lapun siltä varalta, että hän kuolee ennen Prebeniä.

Lapussa lukee: vaihda alusvaatteet ja paita maanantaisin. Hän on piilottanut lapun lipaston laatikkoon.

Gunn pelkää sitä päivää, kun Preben jättää hänet. Preben sanoo, ettei hän jätä Gunnia. Ruumis arkussa on vain kuori, hän ei ikinä jätä Gunnia.

Ensimmäisessä jaksossa kerrotaan myös Pian, 65, ja Kristianin, 68, tarina.

He ovat olleet kerran vuoden erossa toisistaan. Pia katsoo Kristiania ja sanoo hymyillen, että olisi omituista, jos he eivät olisi vuosien aikana vilkuilleet muita.

Hän myös kertoo, että Kristian katsoo Pian nuoruudenkuvia ja kuvittelee, että hän edelleen näyttää siltä. Lohdullista.

Yle Teema & Fem klo 18.30

Päivän lehti

7.4.2020