Teema

Tanskan ja Ruotsin jouluklassikot sopivat mainiosti tuttujen jouluruokien seuraksi

Tanskalaiseen jouluun kuuluvat ihanan tahmaiset sokerissa ja voissa paistetut perunat. Kultaiset pallerot valmistuvat helposti ja ovat syntisen hyviä. Ne ovat siis täydellistä juhlaruokaa.

Ruotsissa taas tarjotaan lämmintä kaalisalaattia, joka muistuttaa kovasti kotoista kaalilaatikkoa. Siirapista makeutta saava kaalisalaatti on lempeä lisuke kinkulle. Kaalisalaatin voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä.

Kanelilla maustetut portugalilaiset köyhät ritarit ovat hieman arkinen jälkiruoka, mutta aattoaamun aamiaispöytään ne sopivat mainiosti. Jouluaterian päälle kannattaa nauttia kuubalaista munatotia, joka tarjoillaan kylmänä rommitilkalla terästettynä.

Tanska: Brunede kartofler (karamellisoidut perunat)

1 kg pieniä kiinteitä perunoita
1 dl sokeria
25 g voita

Pese perunat ja keitä kuorineen noin15 minuuttia. Älä keitä perunoita ylikypsiksi.

Anna perunoiden jäähtyä hetki ja kuori ne. Voit käyttää myös edellisenä päivänä valmiiksi keitettyjä perunoita.

Kaada sokeri tasaiseksi kerrokseksi valurautapannulle. Lämmitä pannua keskilämmöllä ja anna sokerin sulaa. Älä sekoita sokeria sulamisen aikana. Kun sokeri on sulanut, lisää voi pannulle ja nosta lämpöä. Sekoita siirappimaiseksi seokseksi.

Lisää perunat voi-sokeriseokseen. Paista 5–7 minuuttia koko ajan sekoitellen. Tarjoile heti.

Ruotsi: Brunkål (lämmin kaalisalaatti)

1 kg keräkaalia
1 sipuli
2 rkl voita
2 rkl tummaa siirappia
2 dl vettä
½ rkl kasvisfondia
suolaa
mustapippuria
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 dl persiljaa silputtuna

Leikkaa kaali noin puolen sentin levyisiksi suikaleiksi. Hienonna sipuli. Paista kaalisuikaleet ja sipuli voissa pannulla miedolla lämmöllä, kunnes ne alkavat saada väriä. Paistaminen kannattaa tehdä parissa erässä. Valuta päälle siirappi, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää vesi, kasvisfondi ja etikka. 

Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin tunti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja etikkaa.

Portugali: Fatias douradas (köyhät ritarit)

10 viipaletta vaaleaa leipää
5 dl lämmintä maitoa
1 dl lämmintä vettä
½ rkl kanelia
4 munaa
rypsiöljyä paistamiseen
2 dl sokeria
1 rkl kanelia

Lämmitä maito ja kaada laakeaan astiaan. Lisää lämmintä vettä ja kanelia. Kasta leipäviipaleet kummaltakin puolelta nesteessä. 

Vatkaa munia kevyesti niin, että rakenne rikkoutuu. Kasta leivät vatkatuissa munissa ja aseta lautaselle odottamaan paistamista.

Friteeraa leipäviipaleet. Kaada pannun pohjalle noin kolme senttiä rypsiöljyä ja kuumenna, mutta älä anna kiehua. Paista 2–3 leipää kerrallaan pari minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Nosta viipaleet talouspaperin päälle ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Nauti lämpimänä.

Kuuba: Crema de Vie (munatoti)

4 dl sokeria
2 dl vettä
6 munankeltuaista
1 tlk kondensoitua maitoa
(sokeroimaton)
1 tlk tiivistemaitoa
(sokeroimaton)
1 rkl vaniljasokeria
vaaleaa rommia maun mukaan

Tee siirappi. Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita parin minuutin ajan, kunnes sokeri on sulanut ja seos on siirappimaista. Anna jäähtyä.

Vaahdota kierrevatkaimella keltuaisia, kunnes väri on vaaleankeltainen. Lisää kondensoitu maito ja tiivistemaito sekä vaniljasokeri. Sekoita hyvin ja kaada siirappi seokseen. 

Annostele totiseos kuppiin rommin kanssa. Koristele juoma kaakaojauheella ja kanelilla.