fbpx
Teema

Tarjoa kesäruuaksi juhlavan helppoja siiderisimpukoita ja kääri muikut kalakukkoon eväsruuaksi

Kesä kutsuu kalaruokien ääreen. Muikkukukko on oiva eväs vaikka souturetkelle. Simpukat saavat makua siideristä. Tarjoa rapeaksi paistettu lohi fetalla ja parmesaanilla kruunattujen uusien perunoiden kera.
Simpukat kypsyvät siideriliemessä muutamassa minuutissa. Spagetin on oltava kiehumassa ennen simpukoita, jotteivät simpukat ennätä kypsyä liikaa ja muuttua nahkeiksi. Kuva: Harri Kuittinen
Simpukat kypsyvät siideriliemessä muutamassa minuutissa. Spagetin on oltava kiehumassa ennen simpukoita, jotteivät simpukat ennätä kypsyä liikaa ja muuttua nahkeiksi. Kuva: Harri Kuittinen

Kun törmäät kalatiskillä simpukoihin, osta samalla pikkupullo kuivaa omenasiideriä. Siiderisimpukat valmistuvat nopeasti ja mutkattomasti vaikka kesäiselle lounaalle, mutta kelpaavat hyvin juhlavampiinkin tarpeisiin.

Rapeaksi paistettu lohi ei sekään kauan pannulla kypsy, mutta valmistaudu ruoanlaittoon laittamalla kala tuntia ennen suolaliemeen maustumaan. Näin saat tasaisen makuisen fileen, joka on pinnalta rapea ja sisältä mehevä.

Uudet perunat ovat tietysti herkullisia jo itsessäänkin, mutta jos haluat niistä suorastaan “överihyviä”, murskaa keitetyt perunat kevyesti ja laita fetalla ja parmesaanilla kuorrutettuna hetkeksi uuniin paahtumaan. Tuloksena on perunaherkku vailla vertaa!

Jos mökkijärvi tai kalakauppias tarjoaa sinulle muikkuja tai ahvenia, kannattaa tarttua tarjoukseen. Savolainen perinneruoka kalakukko on säilyvä ja hyvänmakuinen eväs kesäisille retkille.

Siiderisimpukoita ja spagettia

3 l vettä

2 rkl karkeaa merisuolaa

½ kg spagettia

Simpukkaliemi

1 kg sinisimpukoita

2 salottisipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

½ dl omenaviinietikkaa

2½ dl kuivaa omenasiideriä

7 dl kasvislientä

50 g voita

1 tl suolaa

½ punttia lehtipersiljaa

Aloita harjaamalla simpukat kylmässä vedessä. Poista auenneet ja rikkinäiset simpukat.

Laita sen jälkeen spagettivesi kiehumaan.

Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää sitruunamehu, etikka ja siideri. Keitä noin 5 minuuttia kovalla lämmöllä. Laske lämpöä.

Laita spagetti kiehuvaan vesikattilaan ja sekoittele keittämisen välillä.

Lisää simpukat sipuli-siideriliemeen ja kaada niiden päälle lämmin kasvisliemi. Lisää voi. Keittele 3–5 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Silppua lopuksi päälle lehtipersiljaa.

Valuta vesi kypsästä pastasta säleikön läpi ja tarjoile spagetti simpukoiden kera.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Suolaliemessä noin tunnin ennen valmistusta levännyt lohi paistuu pinnalta rapeaksi ja sisältä meheväksi. Kuva: Harri Kuittinen
Suolaliemessä noin tunnin ennen valmistusta levännyt lohi paistuu pinnalta rapeaksi ja sisältä meheväksi. Kuva: Harri Kuittinen

Rapeaksi paistettu lohi

1 l vettä

¾ dl karkeaa merisuolaa

600 g lohta fileenä

1 rkl voita

1 rkl öljyä

mustapippuria

Kiehauta vesi ja lisää suola. Kun suola on liuennut veteen, laita suolaliemi jäähtymään.

Laita lohifile kannelliseen astiaan ja kaada jäähtynyt suolavesi päälle. Laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

Ota lohi vedestä, kuivaa talouspaperilla ja leikkaa neljään osaan. Lisää voi ja öljy kuumalle pannulle. Kun seos ei enää sihise kuuluvasti, lisää lohipalat ja pienennä lämpöä keskilämmölle. Paina lohipaloja paistinlastalla, jotteivät ne käpristy kypsyessään. Paista noin 5 minuuttia liikuttamatta kaloja. Voit valella kalan pintaa pannun reunoilta keräämälläsi ylimääräisellä voi-öljyseoksella.

Rouhi mustapippuria kalan pintaan ja käännä pala. Paista toista puolta vielä pari minuuttia.

Tarjoile heti.

Tarjoile fetalla ja parmesaanilla kuorrutetut perunat joko omista annosvuoistaan tai yhdestä isosta uuniastiasta. Kuva: Harri Kuittinen
Tarjoile fetalla ja parmesaanilla kuorrutetut perunat joko omista annosvuoistaan tai yhdestä isosta uuniastiasta. Kuva: Harri Kuittinen

Broccolinia ja villivihanneksia

200 g villivihanneksia (esim. maitohorsmaa ja vuohenputkea)

200 g broccolinia

4 valkosipulin kynttä

1 rkl oliiviöljyä

2 rkl leivänmuruja tai korppujauhoja

½ tl suolaa

Poimi ja pese villivihannekset. Halkaise broccolinit eli varsiparsakaalit pituussuunnassa kahtia. Leikkaa vihannekset sopiviksi suupaloiksi.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä pannulla keskilämmöllä. Lisää broccolinit ja leivänmurut. Kun broccolinit ovat kypsyydeltään al dente, lisää villivihannekset. Kuullota vielä muutama minuutti öljyssä käännellen. Mausta suolalla.

Feta-parmesaaniperunat

1 kg uusia perunoita

1 rkl merisuolaa

2 l vettä

100 g parmesaania

½ pkt fetaa

1 rkl kapriksia

1 sitruunan mehu

Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.

Voitele uunivuoka ja painele perunat sen pohjalle kevyesti murskaten. Raasta joukkoon parmesaani ja murustele feta. Lisää joukkoon kaprikset ja sitruunan mehu.

Laita vuoka 225-asteiseen uuniin noin 5–10 minuutiksi, kunnes feta on ruskistunut kauniisti.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Muikku- tai ahvenkukko ei vuoda paiston aikana, kun taikinan saumat on "liimattu" hyvin umpeen veteen kastutetuin sormin. Kuva: Harri Kuittinen
Muikku- tai ahvenkukko ei vuoda paiston aikana, kun taikinan saumat on “liimattu” hyvin umpeen veteen kastutetuin sormin. Kuva: Harri Kuittinen

Kalakukko

Kukko

5 dl vettä

9 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 dl voisulaa

1½ rkl suolaa

Täyte

1 kg muikkuja tai ahvenia

350 g pekonia tai possunkylkiviipaleita

(ripaus suolaa)

Perkaa ja puhdista kalat. Jos käytät kukossa possunkylkeä, voit suolata kalat kevyesti. Pekoni on niin suolaista, ettei erillistä suolaa tarvita.

Sekoita vesi, suola, voisula ja noin puolet jauhoista. Lisää jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja kaulittavaa.

Kaulitse taikina keskeltä noin 1 cm paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Reunat saavat olla reilusti ohuempia. Ota pieni pala taikinaa talteen mahdollisiin paiston aikaisiin paikkauksiin.

Ala kasata kaloja taikinan keskelle pieneen ympyrään siten, että reunoille jää reilusti kääntövaraa. Tee seuraavasta kerroksesta hieman pienempi, jotta saat aikaiseksi keon. Laita pekonia tai kylkiviipaleita kalakerrosten väliin. Kun keko on valmis, vuoraa se vielä kauttaaltaan pekonilla tai kylkiviipaleilla.

Irrota taikinan reunat varovasti alustasta esimerkiksi ohuen metallilastan avulla ja käännä keon päälle. Limitä taikinan reunat siten, että niihin ei jää railoja tai aukkoja. “Liimaa” halkeamat yhteen kostutetuin sormin tasoittamalla. Käy näin läpi koko kukon pinta ennen uuniin laittoa.

Paista kukkoa uunissa ensin 250 asteessa noin 45 minuuttia. Voitele voisulalla. Pienennä lämpö 125 asteeseen ja paista vielä 4–5 tunnin ajan. Valele voisulalla kerran paistamisen aikana ja vielä lopuksi.

Anna kukon vetäytyä leivinliinalla suojattuna hyvin ennen tarjoilua.

Menot