Teema

Tarkasta rintasi kerran kuukaudessa

1. Rinnat on hyvä tarkastaa kerran kuukaudessa. Mikäli sinulla on vielä kuukautiset, paras ajankohta rintojen tutkimiseen on heti kuukautisten jälkeen.

2. Tarkista rinnat ensin peilin edessä. Nosta kädet ylös, ja sitten alas. Katso myös rinnan alle. Kiinnitä huomiota rintojen kokoon ja muotoon sekä muutoksiin ihossa ja nännissä. Tee sama myös sivuittain. Kokeile varovasti nännistä puristamalla, tuleeko siitä eritettä.

3. Tee sama tunnustelu selällään. Tarkasta rinta kehämäisesti, lohko kerrallaan, sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Tee sama käden ollessa suorana pään yläpuolella, käsi sivulla sekä käsi vartalon vieressä. Tunnustele myös kyljen puolelta.

4. Rintasyövän tavallisin oire on kyhmy, joka on koko ajan tiivis, kova ja muuttumaton, toisin kuin hyvälaatuiset muutokset. Muita merkkejä voivat olla rinnan koon suureneminen, asennon muuttuminen, ihon sävyssä tapahtuva muutos, ihon tai nännin vetäytyminen sisäänpäin, tai ihottuma ja haavauma joka ei parane. Joskus voi nännin tiehyestä tulla eritettä. Tunnustele mahdollisia poikkeamia varovasti ja ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Lähde: Tunne rintasi ry

Milla Sallinen

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic