fbpx
Teema

Tarra ikkunassa peittää ja näyttää

Ikkunasta näkyy vastapäisen tunnelin ilmanvaihtopiippu, joka näyttää suurelta lyijykynältä. Tampereen uuden rantatunnelin itäpäässä sijaitseva sinivalkoinen piippu on 41 metriä korkea ja hallitsee läheisen pienkerrostalon asukkaan maisemaa.

– Toki siniseen piippuun on jo silmä tottunut, mutta onhan se ruudun takaa hieman hallitseva, sanoo Piia Marjamaa.

Sisustusalan yrittäjänä toimiva Marjamaa halusi hävittää rumiluksen asentamalla ikkunoihinsa kalvoista ja tarroista hieman erilaisen näkösuojan.

 

Vuonna 1904 rakennetussa pienkerrostalossa on korkeat ikkunat, mutta Marjamaan kodissa ei ole ikkunaverhoja. Kaihtimet saisi nopeasti kiinni, mutta Marjamaa ei halua kaikkea pois näkyvistä.

– Erilaisilla kalvoilla ja tarroilla saan nopeasti kulloinkin mieltä hivelevän ratkaisun. Jos mieli muuttuu, nämä vaihtaa yhtä nopeasti kuin vaikka verhotkin, Marjamaa sanoo.

Hän vertaa tilannetta sisätilojen sisustukseen: punainen sohva on kovin hallitseva, mutta punainen sohvatyyny kiva yksityiskohta ja mauste.

Marjamaan mukaan sininen tarra olohuoneen ikkunassa on kuin ikkunamaalaus, joka ei haukkaa liian isoa roolia kokonaisuudesta.

 

Suomalaiseen tyyliin sopii maltillinen kalvopinta. Marjamaan sisustuskaupassa ehdottomasti suosituin malli on klassinen maitolasi.

– Toinen suosittu malli on kalvo, jossa on pelargoniaruukkuja vieri vieressä. Vaikka tavoitteena onkin saada kotiin näkösuojaa, samalla luodaan hauskoja yksityiskohtia, joihin ohikulkijan huomio kiinnittyy.

Vuonna 2011 perustetussa Hyvän tuulen puodissa oli aloitusvuonna vain muutama ikkunakalvomalli. Nyt valittavana on melkein 60 erilaista kalvoa ja tarraa.

– Suomalaisista on tullut rohkeampia, ja ikkuna on pintana helppo puhdistaa, jos kalvoon kyllästyykin.

– Keväällä sisustusinto kasvattaa näkösuojien suosiota, vaikka voisi luulla, että trendi olisi nousussa vasta syksyllä iltojen pimetessä.

 

Marjamaa myy näkösuojaa metrikaupalla.

– Etelään suuntautuvissa näyteikkunoissa paahtava aurinko tekee rumaa jälkeä, vaikka ei näillä leveysasteilla suorastaan haalista värejä.

Ikkunakalvo ei suoranaisesti estä näkyvyyttä puolin ja toisin, vaan valo kuultaa läpi. Näkösuoja toimii myös ulospäin.

– Kotona päivät vahtiva koira ei käy räksyttämässä jokaiselle ohikulkijalle ja roiskuta kuolaa ikkunoille. Toki valikoimasta löytyy ikkunakalvoa, jossa on kissoja koristeena, Marjamaa naurahtaa.

Menot