fbpx
Teema

Tarvitseeko asuntolainan ottaja lainaturvaa?

Pankit tarjoavat asuntovelan yhteydessä yleensä lainaturvaa. Mitä lainaturvalla tarkoitetaan, Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario?

– Lainaturva on vakuutus, jonka tarkoituksena on turvata asuntolainan takaisinmaksua odottamattomissa tilanteissa, joissa velallinen ei siihen pysty.

– Lainaturvavakuutuksia on hyvin monenlaisia. Osa niistä on hyvinkin kattavia ja osassa vakuutus kattaa vain kuoleman.

Miten asiakas voi itse arvioida, kuinka suuria eroja pankkien tarjoamissa lainaturvissa on?

– Hinta on sidottu turvan laajuuteen, mutta joissakin tapauksissa otetaan huomioon myös muita tekijöitä, esimerkiksi se, tupakoiko asiakas.

– Vertailu on hankaa, mutta vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine on tehnyt vuonna 2013 erinomaisen hintavertailun, joka löytyy heidän kotisivuiltaan (www.fine.fi).

– Ensiarvoisen tärkeää on ensimmäiseksi pohtia, minkä varalle turvan haluaa ja vasta sen jälkeen miettiä, millä sen kattaa.

Millaisiin tapahtumiin lainaturvaa yleisesti neuvotaan ottamaan?

– Riippuu keneltä kysyy. Vakuutusten myyjien mukaan kaikkiin tilanteisiin ja mahdollisimman laaja turva ainoa järkevä vaihtoehto.

– Asiantuntijat vastaavat toisin. Lainaturvaa harkitsevan pitää pohtia, tarvitseeko turvaa lainkaan. Itse en ole ottanut, koska en näe sitä mitenkään tarpeelliseksi. Henkivakuutus on ollut meille parempi vaihtoehto.

Onko vaarana, että lainaturvan myötä asiakas tuplavakuuttaa itsensä, kun henki- tai tapaturmavakuutuksissa on jo samankaltaiset vakuutukset?

– Kyllä, oman turvan tarpeen arviointi on kaiken alku.

Voiko asiakas kilpailuttaa myös lainaturvan?

– Kyllä ja suosittelen sitä kovasti, jos on arvioinut tarvitsevansa lainaturvavakuutuksen.

Menot