Teema

Tarvitseeko lemmikki oman passin?

Mitä valmisteluja täytyy tehdä lemmikin ulkomaanmatkaa varten, Kennelliiton näyttelysihteeri Maarika Wallenius?

– Tarkista kohdemaan maahantuontimääräykset Eviran ja kohdemaan suurlähetystön sivuilta. Maakohtaiset rajoitukset voivat liittyä esimerkiksi madotukseen tai tiettyihin koirarotuihin. Päivitä tiedot, sillä määräykset voivat elää esimerkiksi eläintautitilanteiden mukaan.

– Voi olla, että tietyt koirarodut eivät pääse maahan ollenkaan tai että niitä saa ulkoiluttaa vain tietynmittaisella hihnalla. Esimerkiksi oma koirani amerikanstaffordshirenterrieri on Norjassa ja Tanskassa kielletty.

Tarvitseeko lemmikki passin?

– Koirilla, kissoilla ja freteillä on oltava lemmikkieläinpassi, josta näkyvät muun muassa rokotukset. Siitä käyvät ilmi myös rekisteröintitiedot, rotu, nimi ja omistajan tiedot. Passin saa ostaa eläinlääkäriltä, kun eläin on virallisesti tunnistusmerkitty ja rabies-rokotettu.

Saako lemmikin ottaa lentokoneen matkustamoon?

– Lentoyhtiöillä on erilaisia määräyksiä lemmikkien kuljettamisesta, joten tarkista ne hyvissä ajoin. Lemmikille täytyy joka tapauksessa varata paikka. Lemmikkipaikkoja on matkustamossa rajoitetusti.

– Eläimen ja kuljetuskopan yhteispainoraja on yleensä 8 kiloa. Sitä suuremmat eläimet matkustavat ruumassa. Kuljetuslaukun pitää matkustamossa mahtua edessä olevan istuimen alle. Myös ruumaan laitettavien lentokuljetushäkkien koolle ja mallille on omia määräyksiä. Lemmikkien kuljetuslaatikkojen koot voi tarkistaa IATAn (The International Air Transport Association) sivuilta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic