fbpx
Teema

Tehokas pyykkäys on arkinen taitolaji

Kokosimme pyykinpesuun liittyviä kysymyksiä ja vinkkejä helpottamaan arkea. Kysymyksiin vastasi Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

Mitkä kodintekstiilit eivät kestä konepesua?

Usein paksuissa tekstiileissä, kuten päiväpeitoissa, vesipesua ei suositella, koska ne eivät aina mahdu peseytymään rummussa eivätkä kuivu riittävän nopeasti, jolloin tuotteeseen voi tulla läikkiä.

Myöskään jotkut juhla- ja ulkovaatteet sekä verhot eivät kestä vesipesua. Jo ostovaiheessa kannattaa tarkistaa hoito-ohjeet. Päivittäisessä käytössä olevissa vaatteissa ja kodintekstiileissä vesipesu on oleellista.

Puhdistuvatko vaatteet 20 asteen pesussa?

Mitä matalampi pesulämpötila, sitä enemmän täytyy ottaa mekaanista hankausta ja kemiaa peliin, eli pesuaineen vaikutus korostuu. 20 asteen pesu sopii lähinnä pyykin raikastamiseen. Se ei irrota ihorasvoja ja riittää harvoin ihoa vasten olevien vaatteiden tai ulkovaatteiden pesuun.

Onko energiankulutuksen kannalta parempi lyhyt kuuma ohjelma vai pitkä viileä pesu?

Energiatehokkuudessa matala pesulämpötila hakkaa korkeamman. Energiansäästöohjelma voi kestää yli kolme tuntia, joten se ei ole kovin käytännöllinen. Kun vaate pyörii rummussa pitkään, sille tulee myös mekaanista käsittelyä.

Jos vaatteessa on 60 asteen pesuohjelma, pikaohjelmia kannattaa käyttää päivittäisessä pyykissä. Jos vaatetta on pidetty kerran, se ei ole silloin kovin likainen.

Koska tarvitaan rumpukuivausta?

Kuivausrumpu helpottaa päivittäistä pyykkirumbaa, varsinkin jos tilaa on vähän. Erityisen paikallaan se on vuode- ja untuvavaatteiden kuivauksessa. Rumpukuivaus on hyvä allergisille, koska se poistaa pölyn ja irtonukan.

Onko merkitystä, käyttääkö nestemäistä pesuainetta vai jauhetta?

Nykykoneet käyttävät vähän vettä. Nestemäinen pesuaine liukenee ja huuhtoutuu varmemmin pois. Järkevintä olisi käyttää nestemäistä pesuainetta ja laittaa se pesupallossa suoraan pyykin päälle.

Nestemäisessä pesuaineessa ei ole valkaisuainetta. Jos sitä kaipaa, valkopyykin pesuun soveltuva pesujauhe on ainoa vaihtoehto.

Miten valkoiset saa pysymään valkoisina ja mustat mustina?

Kun pesee huolellisesti vaaleat erikseen, tummista ei tartu väriä. Lisäksi voi tehdä täsmäiskuja, eli esimerkiksi käsittelee tahranpoistoaineella valkoisten kauluspaitojen hihansuut ja kaulukset ennen pesua. Valkoisten alusvaatteiden elastaanikuitu on harmaata, ja kun valkoinen väriaine kuluu pois, vaatteet muuttuvat ikävän värisiksi.

Tummille vaatteille ei kannata käyttää valkaisuainetta sisältäviä pesuaineita. Koneen mekaaninen käsittely ja käyttö haalistavat tummaa vaatetta väistämättä.

Mihin huuhteluainetta tarvitaan?

Huuhteluaine pehmentää pyykkiä ja vähentää sähköisyyttä. Esimerkiksi froteepyyhkeistä tulee pehmeämpiä, vaikutus on sama kuin kuivausrummulla. Ylimääräiset aineet lisäävät ympäristökuormaa, joten huuhteluaine ei ole välttämätön.

Pitääkö urheiluvaatteet pestä joka käytön jälkeen?

Lika tukkii teknisen vaatteen huokoset, jolloin se ei enää hengitä eikä siirrä hikeä iholta. Vaate alkaa myös helposti haista. Siksi ihoa vasten käytettävät treenivaatteet kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Osassa farkuista suosituslämpötila on 30. Riittääkö se?

Farkuissa on usein puuvillaa arempaa elastaania. Jos farkkuja pesee jatkuvasti liian kuumassa, joustavuus häviää. Harvoin ne pilalle menevät, jos joskus pesee kuumemmassa. Silloin ottaa tietoisen riskin.

Voiko kukaan tykätä pyykinpesusta?

Olen useammin kuin kerran haahuillut kaupan pesuainehyllyä päästä päähän. Niinkin yksinkertainen asia kuin sopivan pesuaineen valinta voi olla yllättävän hankalaa.

Jotenkin onnistun noin joka kolmannella kerralla unohtamaan, mitä laatua koneeseen lapan. Siinä sitten tutkin pakkauksia ja yritän muistella, oliko se tätä vai sittenkin tuota. Merkillä ei ole niinkään väliä, mutta en pidä voimakkaista tuoksuista. Parin virhehankinnan jälkeen on ollut viisainta pysytellä tutuissa tuotteissa.

Pyykinpesu on yksi mieluisimmista kotitöistä. Kahden hengen taloudessakin pestävää kertyy yllättävän paljon. Suuri osa selittyy harrastuksilla, joista osa on toisinaan melko kuraisia. Siksi onkin hyvä, ettei pyykinpesu ole pakkopullaa. Hetkellinen riemu koittaa vaikka siitä, että pyykkikorit ovat typötyhjiä. Yleensä tilannetta kestää vain tunteja, joten valmista ei tule koskaan.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaata haastallessani minulle selvisi, että pyykinpesussakin voi mennä monessa kohtaa vikaan. Tai ainakin lyhentää vaatteiden käyttöikää merkittävästi.

Kuten Marjomaa totesi, aikamoinen velho saa olla, että osaa käyttää fiksusti nykyisiä pesukoneita ja -aineita. Tulevaisuudessa pesukoneisiinkin tulee yhä enemmän älyä. Kone osaa itse muun muassa laskea tarvittavan pesuainemäärän ja käyttää vain sen, vaikka pyykkäri olisi tölvännyt enemmänkin. Älykonekaan ei silti poista lajittelun vaivaa.

Osaa ihmisistä lika tuntuu pelottavan. Kuulen korvissani varoittelut, miten ei kannata koskea vaikkapa kalaan, nokisiin astioihin, halkoihin tai ketjurasvaan, etteivät vaatteet tahriinnu. Olen kuitannut estelyt tokaisemalla, että pesukone on keksitty. Metsä- ja rönttäkamppeet ovat erikseen. Niissä saavat näkyä ja toisinaan tuoksuakin retket ja muu elämä.

Kuten mainoksessa taannoin muistutettiin, tahrat kertovat elämästä.

Menot