Teema

Terassikausi on avattu!

Ei ainakaan tarvitse ajaa nurmikkoa. Varsin pätevä syy rakentaa mittava terassi takapihalle, ja sen Elina Kristo allekirjoittaa. Hänen terassillaan on tilaa vaikka tanssia. Jokaisella kalusteella on oma harkittu paikkansa, vaikka tavaroilla on kolmilapsisen perheen kodissa tapana liikahdella aktiivisesti.

– Pakko myöntää, että olen vahvasti visuaalinen ihminen. Moni ratkaisu nojaa juuri visuaaliseen minuun. Silti kaiken pitää olla toimivaa ja muunneltavaa, kertoo 34-vuotias yrittäjä ja graafinen suunnittelija.

Nuoren lapsiperheen kodissa ei ole vain yhtä terassia, vaan ison alaterassin lisäksi yläkerrassa on iso, 20-neliöinen lasitettu parveke ja etupihankin terassilta löytyy samaa vaaleaa leveää terassilautaa.

– Jokaisella on omat tyylivivahteensa, mutta silti ne muodostavat yhteisen kokonaisuuden. Etuterassi saa monesti ensimmäisenä kausikukat, sillä se on tilana monelle ensikosketus koko taloon.

 

Tampereella Vuoreksen asuinalueella uusia omakotitaloja rakentuu vauhdilla. Kriston perheen koti alkaa olla muutamaa silausta vaille valmis. Jopa niin valmis, että kodissa alkaa jo rakentamisen toinen aalto.

Alaterassista yksi osa saa tulevana kesänä katoksen, ja grillauspaikka hakee edelleen lopullista paikkaansa. Hankinnassa on myös kalusteita, jotka tekevät tilasta täydellisen.

– Terassin aurinkotuolit ovat matkanneet mukana jo viisi vuotta, ja oli itsestään selvyys laittaa ne juuri siihen, missä ne nyt ovat.

Inspiraatiota haetaan blogeista, Pinterestistä ja Instagramista, jossa Kristokin pitää omaa villakristo-tiliään. Hän myöntää monen muun tavoin painineensa joskus mittasuhdeongelmien parissa.

Joskus liian iso kaluste vie hapen koko tilasta, ja toisaalta suurikin ruokailupöytä näyttää isolla terassilla kuin nukkekodin kalusteelta. Kristo on ratkaissut ongelman pohjapiirroksella ja mittanauhalla.

– Kalustekaupoille ei kannata lähteä ilman suurta suunnitelmaa. Näin välttyy virheostoksilta ja siltä, että tila täyttyy liiaksi. Terassilla kun on hyvä ollakin väljää, jotta siellä mahtuu myös olemaan.

 

Suomalaisuuteen kuuluu sisäinen halu seurata aurinkoa, joten siksi talon ympäri rakennettavat terassit kasvattavat suosiotaan. Isojen tilojen toimintoihin kaivataan usein ammattilaisen apua.

Sisustusarkkitehtien Riia Rauhalan ja Emmi Vappulan työsuorituksista noin joka kolmas käsittelee ajankohtaisia terassien sisustuspulmia.

– Suomalaiset ovat osaavia sisustajia, mutta ulkotiloissa yhtäkkiä loppuukin rohkeus. Moni tietää, millaisen tyylin terassilleen haluaa, mutta keinot hankkia niitä jäävätkin usein puolitiehen, Rauhala toteaa.

– Myös mittasuhteiden hahmottaminen varsinkin isolla terassilla on hankalaa. Todella usein hankitaan myös liian isoja kalusteita liian pieneen tilaan, Vappula jatkaa.

Suunnittelijat toteavat kuin yhteen ääneen, että tila olisi myös hyvä suunnitella ennen kuin tekee suuria investointeja. Suomalaiset haluavat usein haalia monta toimintoa samaan tilaan, ja se toki onnistuukin, jos tilaa on runsaasti. Rivitalon takaterassille ei yleensä mahdu ruokailukalusteita, grillauspaikkaa, sohvaryhmää ja auringonottopaikkaa.

– Olisi hyvä nähdä terassi sisätilan jatkumona ja ylimääräisenä huoneena. Moni istuu terassilla myöhään syksyyn, joten kattamiseen ja lämmittimiin panostetaan yhä enemmän, Rauhala kertoo.

 

Tekstiilit eivät ole vielä rynnänneet joukolla terasseille, vaikka Vappula toivottaa ne erittäin tervetulleiksi.

– Materiaalit ovat kehittyneet huimasti ja niistä on tullut yhä paremmin aurinkoa ja kosteutta kestäviä.

Terassikalusteissa moni haluaa aikaa kestävän ratkaisun. Polyrottinkiset kalusteet ja kuormalavoista tehdyt kulmasohvat on jo Vappulan mukaan nähty, joten kalusteiden trendisuuntaus vie kohti tilan muunneltavuutta ja kalusteiden keveyttä.

– Yllättävää kyllä, mutta ihan perinteiset 50-luvun puiset puutarhakalusteet näyttävät taas raikkailta ja ajankohtaisilta.