Tältä näytti naudan entrecote-liha neljällä eri paistomittarilla. Lopputulos oli kaikilla onnistunut. Kuva: Teija Soini
Teemajutut

Testasimme paistomittarit: Uutuusmittari neuvoo, digimittari on tarkka, mutta perinteiselläkin pärjää

Valitse itsellesi paras paistomittari hinnan ja ominaisuuksien mukaan. Lue myös ruokamies Joonas Hämäläisen vinkit täydelliseen kinkun paistoon.

Paistolämpömittarit testasi Suomen ensimmäinen Masterchef-voittaja, “ruokamies” Joonas Hämäläinen. Testattavana oli neljä 300 gramman naudan entrecote-pihviä, jotka haluttiin 56-asteisiksi. Mittarit laitettiin pihvien paksuimpaan kohtaan ja pihvit vierekkäin uuniin 130 asteeseen.

Koska lihan lämpötila nousee 2–4 astetta vielä kypsentämisen jälkeen, pihvit otettiin uunista, kun mittarit näyttivät 52 astetta. Meater säädettiin suoraan 56 asteeseen, sillä se huomioi kypsymisajan jatkumisen ja hälytti, kun sisälämpötila oli 52 astetta. Lihojen annettiin vetäytyä, jotta niiden lämpötila nousi 56 asteeseen. Lopuksi niihin paistettiin nopeasti rapea pinta kuumalla pannulla ennen leikkaamista.

Paistoaika oli noin 15 minuuttia. Mittareiden näyttämät lämpötilat vaihtelivat kesken paiston. Tämä selittyy pihvien paksuuseroilla ja sillä, miten tarkasti mittarin asettaa lihan keskelle.

– Ensin hälytti digitaalinen mittari, jonka sisälämpötila lähti laskuun, kun pihvi otettiin uunista. Usein on vaikea arvioida täsmällisesti, milloin liha pitää ottaa pois, Hämäläinen sanoo.

Kaikilla mittareilla saatiin hyvä lopputulos.

– Suuria heittoja ei ollut. Suosikeiksi nousivat Meater ja digitaalinen mittari tarkkuutensa vuoksi, Hämäläinen kertoo.

Perinteinen paistomittari

Mikä: Suomen lämpömittari oy:n paistilämpömittari numero 925. Hinta 4,50 euroa (Prisma). Mittarissa on suuntaa antavat lämpötilat erilaisille lihalaaduille. Mittausalue on 0–120 astetta.

Hyvää: Halpa. Yksinkertainen.

Huonoa: Ei sovellu monipuoliseen käyttöön. Ei näytä tarkkaa astelukua eikä hälytä, kun oikea lämpötila on saavutettu. Lämpötilaa on vartioitava uunin vieressä. Se taas voi olla hankalaa ilman luukun availemista, sillä asteikko näkyy niin pienellä – varsinkin jos mittarin laittaa kinkun päälle.

Kenelle: Sopii kinkun ja ylikypsien lihojen paistajalle. Hänelle, joka tarvitsee paistomittaria kerran tai pari vuodessa, mutta tietää, mitä tekee. Käyttäjällä on oltava myös käsitys siitä, mikä on oikea sisälämpötila, sillä mittari ei ohjaa tai hälytä.

Digitaalinen mittari

Mikä: Suomen lämpömittarit oy:n digitaalinen paistomittari numero 362. Hinta 27,50 euroa (Prisma). Paristokäyttöinen. Mittarissa on säädettävä hälytys, jonka voi ohjelmoida hälyttämään, kun haluttu kypsyysaste on saavutettu. Mittausalue on 0–200 astetta.

Hyvää: Tarkka, helppokäyttöinen, monipuolinen. Voi käyttää myös grillissä ja pannulla paistaessa. Lihan sisälämpötila näkyy yhtä aikaa kuin ajastimeen asetettu aika.

Huonoa: Erillinen anturijohto voi tuntua hankalalta. Sitä pitää käsitellä niin, ettei se sula tai joudu puristuksiin, jolloin se voi vaurioitua.

Kenelle: Sopii kokkaajalle, joka tähtää tarkkoihin lämpötiloihin tähtäävälle kokkaajalle.

Langaton paistomittari

Mikä: Meater. Hinta 89 euroa (www.meatersuomi.fi). Älykäs langaton paistomittari, joka toimii bluetooth-yhteydellä Android-, iPhone- ja iPad-sovelluksilla. Hälyttää älypuhelimeen tai tablettiin, kun valittu kypsyysaste on saavutettu. Meater laskee lihan lämpötilan ja arvioi, kuinka kauan halutun saavuttamiseen kuluu aikaa juuri tässä uunissa ja tässä lämpötilassa. Mittausalue 0–100 astetta. Ohutta kuulakärkikynää muistuttavaa mittaria säilytetään kotelossa, jossa se myös latautuu ilman verkkovirtaa.

Hyvää: Voi käyttää uunin lisäksi myös grillissä ja pannulla paistaessa. Tarkka. Antaa liikkumavaraa, sillä kypsymistä ei tarvitse vahtia vieressä. Mittari ohjaa ja ehdottaa ja osaa huomioida vallitsevat olosuhteet eli pihvin paksuuden ja sen, kuinka kauan tavoitelämpötilan saavuttamiseen kuluu aikaa juuri tässä uunissa.

Huonoa: Ei voi käyttää ilman älypuhelinta.

Kenelle: Sopii grillaajalle, tavoitelämpötiloihin tähtääjälle ja ruoasta kiinnostuneelle. Toisaalta tämän mittarin kanssa ei tarvitse etukäteen tietää oikeita sisälämpötiloja, sillä se valvoo ja antaa vinkkejä kypsyysasteista.

Uunin oma paistomittari

Mikä: Siemens Studioline (tässä testissä käytetty uuni). Hinta: Paistomittarillisten uunien hintahaarukka vaihtelee suuresti. Erillisuuneissa hinnat ovat karkeasti 500–3000 euroa ja lattialiesissä 350–3800 euroa (Gigantti). Tekniikka on pikemminkin uunissa kuin mittarissa. Mittari on pelkkä anturi, jonka toinen pää kiinnitetään uunin sisälle. Lämpötila näkyy uunin ohjauspaneelissa.

Hyvää: Kestää korkeita lämpötiloja. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, mittari hälyttää ja uuni sammuu.

Huonoa: Soveltuu vain uunissa kypsennettävien ruokien valmistukseen. Grillissä tai pannulla paistettaessa tarvitaan erillinen mittarinsa.

Kenelle: Sopii uunissa paistajalle ja isojen lihapalojen paistoon.

Sulata kinkku ajoissa

Kinkunpaistossa tärkeintä on ottaa pakastekinkku ajoissa sulamaan jääkaappiin. Tähän kannattaa varata 2–3 vuorokautta riippuen kinkun koosta.

Muista myös nostaa kinkku jääkaapista huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jopa 4–5 tuntia ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin 15 astetta, ennen kuin kinkku laitetaan uuniin.

Kinkun voi valmistaa joko paistopussissa tai ilman. Mikäli et käytä paistopussia, laita kinkku ritilälle ja ritilän alle pelti, johon ylimääräinen rasva ja neste valuvat. Laita pellille pari desilitraa vettä, jotta rasva ei pala kypsennyksen aikana kiinni peltiin.

Paista kinkku 100–120 asteessa. Kinkun kypsyminen kestää 1–1,5 tuntia per kilo.

Käytä paistolämpömittaria. Perinteiselläkin pärjää, mutta digitaalinen mittari näyttää lukemat tarkasti ja siihen voi asettaa hälytyksen, jotta kinkku ei unohdu uuniin liian pitkäksi aikaa.

Hyvä konsti on käyttää paistossa myös toista lämpömittaria mittaamaan uunin lämpötilaa. Varsinkin vanhojen uunien todelliset lämpötilat voivat heitellä.