fbpx
Teema

Tiedätkö jo, minkälainen on ensi kevään trendikkäin sisustus?

Luonnonmukaisuus. Siinä yksi tärkeimmistä periaatteista, joita noudattaen suomalaiset koristavat kotejaan tulevana keväänä.

Tämä selvisi, kun pyysimme helsinkiläisiä sisustusalan ammattilaisia arvioimaan, mitkä heidän mielestään nousevat seuraaviksi isoiksi trendeiksi.

– Savi, pellava ja kivi, listaa Stockmannin sisustussuunnittelija Tuija Kurkela tulevan kauden tärkeimpiä materiaaleja.

Koko kotia ei ole kuitenkaan tarkoitus myllätä niiden perusteella yhdenmukaiseksi. Sen sijaan somistamisen tärkeimpänä jujuna on nyt ennakkoluuloton yhdistely.

Rouhean saviruukun kavereiksi voi valita sileästä betonista valmistettuja tai kiiltäviä kippoja. Pellavatyynyjen rinnalle puolestaan asetellaan samettisia ja pörröisiä pieluksia.

– Erilaisia materiaaleja voi yhdistellä aika vapaasti, jolloin saa mielenkiintoisemman kokonaisuuden, neuvoo Stockmannin sisustussuunnittelija Marja-Leena Aitoniemi.

Värikartassakin inspiroidutaan luonnosta, kuten pehmeästä punasavesta, auringonruskosta tai eri kivilajeista. Pääasia, että kotiin valitut sävyt ovat murrettuja.

Kevääseen kuuluvia klassisia pastellivärejäkin nähdään edelleen, mutta tällä kertaa harmaaseen taitettuina.

Luonnonmukaista muotia täydentävät käsityönä valmistetut tuotteet, kuten korit ja kierrätyslasista tehdyt maljakot.

– Tämän kevään väri on raikas metsänvihreä, jossa on mukana vivahde minttua, kuvailee ruotsalaisen Granit-ketjun visualisti Heidi Pohtola.

Vauhtiin päässyt viherkasvibuumikaan ei ole hiipumassa – päinvastoin. Erityisen trendikkäitä ovat nyt kuviolehtiset kasvit, kuten vuorokaudenajan mukaan liikehtivä nukkumaija.

Keväisten kotien koristamisessa ovat vahvasti läsnä kaukomaiden vaikutteet. Trendikkäitä ovat esimerkiksi marokkolaiset paimentolaismatot, jotka saavat nyt olla entistä värikkäämpiä, kertoo Casuarina-liikkeen omistaja Viveka Uusivirta.

Kierrätyshenkeä edustavat puolestaan vanhat turkkilaiset hamppumatot, jotka on pesty merivedessä monta kertaa ja värjätty sen jälkeen uudestaan.

– Nämä tuoksuvat aivan ihanalle, Uusivirta toteaa.

Toinen esimerkki ekologisesta sisustuksesta ovat palmunlehtilautaset – eräänlaiset kertakäyttöastiat, jotka sopivat esimerkiksi kevään juhliin.

– Nämä voi tiskata pari kertaa ja sitten vaikka polttaa uunissa, Uusivirta selvittää.

Hän arvelee, että tulevaisuuden sisustusmuodissa ei välttämättä nähdä uusia, isoja mullistuksia. Sen sijaan menneiltä vuosilta tutut jutut tekevät paluun suomalaisten koteihin.

– Uskon, että entistä enemmän miksataan vanhoja kalusteita uusiin, Uusivirta sanoo.

Vintage-sisustuksen puolella yksi tulevista trendeistä voi olla aikahaitarin laajentuminen. Näin arvioi kalliolaisen Fargo Vintage -liikkeen omistaja Harry Juutela.

Kun tähän asti kysyttyjä ovat olleet varsinkin 1950- ja 60-lukujen tuotteet, saattaa mielenkiinto seuraavaksi kohdistua entistä enemmän esimerkiksi 1920- ja 30-luvuilta tuttuihin art deco -huonekaluihin.

Niille ovat ominaisia muun muassa geometriset muodot ja koristeellisuus.

– Vanhoissakin kalusteissa on aivan mielettömän hienoa ja hyvin tehtyä tavaraa, niin ainakin toivoisin, että siitä tulisi trendi, Juutela toteaa.

Hänen mukaansa kiinnostus vintagea kohtaan on viime vuosina lisääntynyt. Kysyttyjen tuotteiden listalla ovat varsinkin vanhan ajan senkit, liinavaatekaapit, kirjahyllyt ja vitriinit, eivätkä niitä hamstraa ainoastaan trenditietoiset nuoret.

– Vanhemmatkin ihmiset ovat ryhtyneet hyväksymään, että tavarat voivat olla käytettyjä, Juutela sanoo.

Hän arvioi, että sisustusmuodin villitykseksi voivat nousta lähitulevaisuudessa myös ryijyt. Niistä on innostuttu jo naapurimaa Ruotsissa, ja yleensä siellä havaitut virtaukset saapuvat myös Pohjanlahden toiselle puolelle.

– Ihmisten olisi hyvä huomata, että nehän ovat myös loistavia mattoja, jos niissä on vähän lyhyempi karva, Juutela vinkkaa.

Menot