Teema

Tiedätkö, mitä sinusta tiedetään?

Ville Virtanen on tavallinen Virtanen, joka ei halua tehdä itsestään numeroa, saati kertoa omia asioitaan ulkopuolisille. Naapuritalon Unto Utelias tietää hänestä kuitenkin enemmän kuin Ville Virtanen arvaisikaan.

Katsoimme, mitä kaikkea Virtasesta ja hänen perheestään voi saada selville jo muutamista virallisista rekistereistä.

Miten hän voi itse tarkistaa tietonsa tai vaikuttaa niiden näkyvyyteen?

Virtasilla on musta BMW

trafi.fi

Mikä: Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ylläpitämä ajoneuvorekisteri.

Mitä muut saavat tietää: Syöttämällä sivuille rekisterinumeron voi kuka tahansa maksutta tarkistaa, onko ajoneuvon verot maksettu. Tarkemmat tiedot, kuten aikaisemmat haltijat, ovat maksullisia. Tiedot maksavat noin 2–4 euroa.

Omat tiedot: Omissa nimissä olevien ajoneuvojen tiedot voi tarkistaa tunnistautumisen jälkeen sähköisesti. Lisäksi kerran vuodessa voi maksutta tilata postitse listauksen, jossa on tiedot myös entisistä ajoneuvoista.

Rajoitus: Voit rajoittaa tietojesi antoa niin, ettei osoitettasi anneta esimerkiksi puhelimitse tai internetin kautta tehtyihin rekisterinumerokyselyihin. Samalla voit määrätä, ettei tietojasi välitetä Trafin kautta suoramarkkinointitarkoituksiin.

Rouva on sairaanhoitaja…

valvira.fi.

Mikä: Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön pätevyyden voi tarkistaa Valviran sivuilta JulkiTerhikistä (terveydenhuolto) ja JulkiSuosikista (sosiaalipuoli).

Mitä muut saavat tietää: Haun avulla selviää, onko henkilöllä oikeus toimia esimerkiksi sairaanhoitajana tai onko oikeuksia rajoitettu. Rajoituksen syyt eivät kannasta selviä. Tietojen hakemiseen tarvitaan ainoastaan haettavan henkilön etu- ja sukunimi.

Huomaa: Kaikki nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät tarvitse Valviran hyväksyntää nimikkeen käyttöön, vaan oikeus käyttää suojattua ammattinimikettä tulee koulutuksen perusteella. Tämän vuoksi esimerkiksi kaikki lähihoitajat eivät välttämättä löydy rekisteristä. Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteri on uusi, ja ajantasainen se on vasta vuoden 2018 alusta.

…herra puolestaan sähköasentaja

tukes.fi

Mikä: Tukesin ylläpitämästä toiminnanharjoittajarekisteristä voi tarkistaa huolto-, korjaus- ja asennustoimintaan käytettävän henkilön pätevyyden.

Mitä muut saavat tietää: Nimi- tai paikkakuntahaulla voi tarkastaa, onko henkilöllä tai yrityksellä lupa tehdä kyseisen alan töitä. Listauksessa näkyy usein joko kodin tai työpaikan osoite, puhelinnumeroita ei näytetä. Saman palvelun kautta moni voi etsiä itselleen remonttityöntekijää.

Korhosesta Virtaseksi

vrk.fi

osoitepalvelu.net

Mikä: Väestörekisterikeskuksen ja maistraatin rekisteri.

Mitä muut saavat tietää: Maksua vastaan voi hakea henkilön osoitetietoja. Palvelussa on tiedettävä ainakin henkilön entinen asuinpaikka ja nimi. Eli esimerkiksi Rouva Virtasen tiedot löytyvät hakemalla hänen tyttönimellään ja entisellä asuinpaikalla. Mikäli henkilö on kuollut, luovutetaan kuolintieto.

Mitä ei kerrota: Siviilisäätyä eikä lasten lukumäärää, poikkeuksena sukututkimusta varten kerättävät tiedot henkilöstä ja hänen aviopuolisostaan.

Tietoja uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä ei pääsääntöisesti kerrota. Poikkeuksena ovat alaikäisen huoltaja, se yhdyskunta, jonka jäsen henkilö on, tai kun tutkitaan avioliiton esteitä kirkolliseen vihkimiseen. Alle 15-vuotiaiden tietoja ei luovuteta.

Omat tiedot: Verkkopalvelussa voi tarkastaa omat henkilötietonsa sekä mahdolliset kiinteistö- ja rakennusomistukset. Samasta palvelusta voi löytää myös entiset osoitteet muuttopäivineen.

Rajoittaminen: Voit ”Ilmoita itse” -kohdassa kieltää yhteystietojesi luovuttamisen muuhun kuin viranomaisten käyttöön, kuten suoramarkkinointiin tai sukututkimuksiin.

Virtaset pärjäävät

vero.fi

Mikä: Verohallinnon ylläpitämä järjestelmä.

Mitä muut saavat tietää: Kaikilla on oikeus tarkastaa, kuinka paljon itse kukin on saanut ansio- ja pääomatuloja ja maksanut niistä veroja.

Myös kiinteistöveron tiedot ovat julkisia. Tietoja voi katsella maksutta verohallinnon asiakaspäätteillä, muulla tavoin toimitetut tiedot ovat maksullisia.

Huomaa: Vero.fi-verkkopalvelun kautta voi myös varmistaa sen, onko henkilö arvonlisävelvollinen, eli voiko esimerkiksi herra Virtasen tekemistä sähkötöistä saada kotitalousvähennyksen.

Omat tiedot: Asianosaisella itsellään on oikeus saada tieto oman verotuksensa perusteista. Omat tiedot voi tarkastaa verkkopalvelussa.

Rajoittaminen: Omien tulo- ja verotustietojen näkemistä ei voi rajoittaa.

Virtaset asuntokaupoilla

asuntojen.hintatiedot.fi

Mikä: Ympäristöministeriön ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tarjoama hakupalvelu yksityishenkilöille. Osoitteesta voit hakea viimeisen 12 kuukauden aikana solmittujen asuntokauppojen hintatiedot.

Palvelussa eivät ole mukana ilman välittäjää tapahtuneet kaupat.

Huomaa: Et voi hakea palvelusta yksilöityä tietoa siitä, millä hinnalla tietty asunto on myyty, mutta voit rajata haun esimerkiksi kaupunginosan ja asunnon koon mukaan.

Tiedot näytetään, jos toteutuneita kauppoja on enemmän kuin kolme. Listauksessa näkyvät mm. neliömäärät, rakennusvuosi ja toteutunut kauppahinta.

Rajoittaminen: Asunnonvälittäjät kysyvät myyjiltä ja ostajilta luvan asuntokauppatiedon julkaisemiseen, mutta voit myös kieltää sen. Mikäli tieto on jo julkinen, voi tiedon pyytää poistamaan ilmoittamalla siitä ARA:lle.

Virtasilla ei maksurästejä

asiakastieto.fi

bisnode.com/suomi

Mikä: Suomessa henkilöluottotietoja kerää kaksi rekisterinpitäjää, Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland.

Mitä muut saavat tietää: Mahdollisuus kysyä toisen henkilön mahdollisista maksuhäiriöistä, velkomustuomioista, muista luottotietomerkinnöistä ja hänen oikeustoimikelpoisuudestaan sekä mahdollisista yritysyhteyksistä. Asiakastiedolla yksi kysely maksaa 21,20 euroa, Bisnodella 9,90 euroa.

Toisen henkilön luottotietojen tarkastaminen vaatii kuitenkin hyväksyttävän syyn tai tarkastuksen kohteen suostumuksen.

Yksityisillä tällainen hyväksyttävä syy on esimerkiksi asunnon vuokraus.

Lisäksi: Oikeusrekisterikeskukselta voi saada tiedon mahdollisesta velkajärjestelystä tai liiketoimintakiellosta. Ote maksaa 22 euroa, ja sitä varten tarvitaan nimen lisäksi henkilötunnus.

Turvallisuus: Luottotietojen kysyjistä jää merkintä. Jos henkilöllä on rekisterissä häiriöitä, hän saa tiedon niistä, jotka ovat luottotietoja kysyneet.

Omat tiedot: Jokaisella on lakisääteinen oikeus kerran vuodessa maksutta kysyä, mitä tietoja hänestä on luottotietorekisterissä. Asiaa voi tiedustella sähköpostilla omatieto@asiakastieto.fi tai asiakaspalvelu@bisnode.com

Musti Virtanen menestyi

jalostus.kennelliitto.fi

Mikä: Kennelliiton ylläpitämä jalostustietojärjestelmä, johon tallentuvat rodunomaisten kokeiden tulokset.

Mitä muut saavat tietää: Koiran saavuttamat koetulokset ja mahdolliset perinnölliset sairaudet, koiran sukupuun, kasvattajan ja omistajan nimen. Hakijan täytyy kuitenkin tietää koiran oikea nimi tai kasvattajan nimi. Henkilötietolain mukaisesti Kennelliitto ei julkaise omistajan tarkempia yhteystietoja, kuten osoitetta.

Rajoittaminen: Omistaja voi määrätä, että hänen nimensä ei näy lainkaan jalostustietojärjestelmässä. Tällöin mahdolliset yhteydenotot koiran omistajaan (esimerkiksi jos koira karkaa ja omistaja halutaan selvittää mikrosirun perusteella), hoidetaan Kennelliiton kautta.

 

Milla Sallinen

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic