fbpx
Teema

Tiina Ollilainen herkistyi omalle kodille ja pahensi oireita siivoamalla entistä enemmän – Näin voit vähentää päivittäistä kemikaalikuormaa

Lehtori Tiina Ollilainen ei kärsinyt homekoulusta vaan homekodeista ja yliherkkyydestä tuoksuille. Hän sai oireet kuriin, kun jätti muutamaksi vuodeksi kaikki kemikaalit. Yhä useampi kuluttaja valitsee kotiin hajusteettomia pesuaineita.
Kuva: Mauri Ratilainen

Lehtori Tiina Ollilainen istuu haastateltavana kahvilan terassilla. Juttelemme avoimen oven vieressä, kunnes Ollilaisen ääni alkaa kadota.

– Tällaista elämäni on. Olen aika varma, että kahvilassa on hometta.

Siirtyessämme kauemmas ovesta Ollilaisen ääni palaa normaaliksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tiina Ollilainen sai herkistymisoireensa kuriin jättämällä kaikki mahdolliset kemikaalit vuosiksi pois. Hän siivosi pelkällä vedellä eikä käyttänyt muuta kosmetiikkaa kuin tuoksutonta voidetta. Kuva: Mauri Ratilainen

Tiina Ollilainen sai herkistymisoireensa kuriin jättämällä kaikki mahdolliset kemikaalit vuosiksi pois. Hän siivosi pelkällä vedellä eikä käyttänyt muuta kosmetiikkaa kuin tuoksutonta voidetta. Kuva: Mauri Ratilainen

Ollilaisen oireilu alkoi jo 15 vuotta sitten 1960-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jossa sittemmin todettiin kosteusvaurio. Se kuitenkin korjattiin kahdella remontilla.

Kuutisen vuotta sitten perhe hankki keittiöremontin yhteydessä huippuimurin, jonka toivottiin parantavan ilmanvaihtoa. Se saikin Ollilaisen oireilemaan niin pahasti, että hänen täytyi muuttaa evakkoasuntoon. Myöhemmin selvisi, että talo oli homeessa. Se jouduttiin lopulta purkamaan.

Evakkoasunto käy kohtalokkaaksi

Aluksi oireet helpottavat, ja elämä sujuu huoletta useamman kuukauden. Sitten Ollilainen haistaa asunnossa oudon, makeahkon tuoksun ja alkaa peittää sitä tuoksukynttilöillä. Hän puunaa pesuaineilla yhä enemmän.

Tuoksujen ja kemikaalien suurkuluttaja on ihmeissään, kun alkaa saada niistä allergiamaisia oireita. Hän ei ole ollut koskaan allerginen, eikä myöhemmin tehdyissä testeissäkään todeta allergioita.

– Hajusteallergia oireilee ihokosketuksessa esimerkiksi kosmetiikan tai kodin kemikaalien hajusteaineiden kanssa. Se todetaan aina lapputestillä tutkimuksissa, kertoo Kaisa Toikko Allergia- ja astmaliitosta.

Ollilaisen kokemalla tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan puolestaan poikkeavaa reagointia elinympäristön tuoksuille ja hajuille, eikä kyse ole allergiasta. Tuoksuherkkyys on vaikeasti määriteltävissä, eikä sille ole objektiivista toteamistapaa.

– Ei voinut kuvitellakaan niin huonoa tuuria, että myös evakkoasunto osoittautuisi homeasunnoksi ja altistuisin yhä pahemmin, Ollilainen sanoo.

Ollilainen alkaa oireilla tuoksuherkälle tyypillisesti hajuvesistä, painomusteesta, tupakansavusta, pakokaasusta, kodin kemikaaleista ja homeen hajusta.

Elämä kapenee, mutta ratkaisuja löytyy

Koulussa henkilökunnan ja oppilaiden käyttämät tuoksut aiheuttavat hengitysoireita ja vievät Ollilaisen äänen. Hänellä on vaikeuksia pitää oppitunnit. Väsymys painaa, ja hän nukkuu välitunnit. Pian kokouksiin, juhliin ja yhteisruokailuun on vaikea osallistua.

Huolestunut rehtori patistaa Ollilaisen lääkäriin.

Hänellä todetaan keskivaikea astma. Samoihin aikoihin evakkoasunto tutkitaan, ja sieltä löytyy sädesientä. Ollilainen muuttaa toiseen evakkoasuntoon.

Astmadiagnoosin jälkeen Ollilainen ajattelee, että on syytä pitää uusi evakkoasunto puhtaana. Pesuaineiden käsittely on käynyt hänelle vaikeaksi, ja hän on hankkinut siivoojan. Yhdessä he ihmettelevät, miksi Ollilaisen astmaoireet ovat sitä pahemmat mitä enemmän asuntoa siivotaan.

Sitten Ollilainen hoksaa haistella lattianpesuainetta. Kun hän avaa korkin, astmakohtaus on väistämätön. Hän ottaa yhteyttä pesuaineen suomalaiseen valmistajaan, ja käy ilmi, ettei pesuaineessa ole allergisoiviksi tiedettyjä ainesosia.

Oireet invalidisoivat Ollilaisen, ja elämä kapenee. Kaupassakäynnistä tai muista julkisista liikkumisista hän ei selviä ilman astmakohtausta. Usein ne päättyvät sairaalareissuun.

Miksi moni herkistyy kemikaalien tuoksuille?

Ollilainen hakee apua useilta eri alojen lääkäreiltä kemikaalien aiheuttamiin hengitysoireisiin. Hänen äänihuulensa tutkitaan toiminnallisen salpauksen poissulkemiseksi. Hänelle kokeillaan äänihuulten puudutusta, epilepsialääkettä ja hypnoosia. Hän kokeilee myös aivojumppaharjoitteita, mutta mikään ei auta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Siedättyminen tapahtuu vähitellen niin kuin herkistyminenkin. Tiina Ollilainen on alkanut siedättää kehoaan tuoksuille lisäämällä tuotteisiin tipan luonnonmukaisia tuoksuja kuten eukalyptusta. Kuva: Mauri Ratilainen

Siedättyminen tapahtuu vähitellen niin kuin herkistyminenkin. Tiina Ollilainen on alkanut siedättää kehoaan tuoksuille lisäämällä tuotteisiin tipan luonnonmukaisia tuoksuja kuten eukalyptusta. Kuva: Mauri Ratilainen

Lopulta lääkäri toteaa Ollilaisen saaneen pitkän homeelle altistumisen seurauksena monikemikaaliyliherkkyyden. Siitä ei todennäköisesti koskaan parane, mutta ainoa tie saada oireita kuriin on välttää altistumista.

– Olin murtunut, kun ajattelin, että kärsin loppuelämäni. Päätin kuitenkin siltä istumalta, että kaikki kodissani jäljellä olleet kemikaalit saavat lähteä. Hän oli ensimmäinen lääkäri, joka suositteli tätä.

Mistä herkistyminen tuoksuille voi johtua? Sitä ei edelleenkään tiedetä.

– Hajuhermo on ainoa kehon hermo, jolla on uusiutumiskyky myös sikiöajan jälkeen. Aikuisella kukin yksittäinen solu hajuhermossa uusiutuu kerran 3–6 kuukaudessa, kertoo mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen.

Jos hermosoluja on jostain syystä tuhoutunut niin, etteivät ne eivät enää uusiudu, jäljellä olevat solut saavat isomman määrän hengitettyä ainetta. Tällöin aineen väkevyys solua kohden voi olla suurempi.

– Tämä voi olla yksi selitys, Salkinoja-Salonen korostaa.

Varmaa tietoa ei ainakaan toistaiseksi ole.

Lopullinen muutos kohti parempaa

Ollilainen oli kolme vuotta ilman kemikaaleja kodissaan. Hän pesi kaiken pelkällä vedellä, ja hajusteeton voide toimi naisen ainoana kaunistajana.

– Viimeisen vuoden aikana olen alkanut sietää taas paremmin tuoksuja ja hengitysoireeni ovat vähentyneet. Oikea lääkitys löytyi keuhkoahtaumalääkkeestä.

Nyt Ollilainen pystyy käyttämään jo hajusteettomia kemikaaleja. Hän on alkanut siedättää kehoaan lisäämällä tuotteen sekaan tilkan luonnonmukaisia tuoksuja kuten eukalyptusta.

– Jos ostan kemikaaleja, teen valinnan tuoksutestin perusteella. Luotan siihen enemmän kuin aineen sisällysluetteloon. Reagoin yhä joihinkin tuotteisiin.

Nykyinen uusi koti on Ollilaisen turvasatama, jonka hän pystyy omilla toimilla pitämään mahdollisimman neutraalina tuoksuista.

– Tänä päivänä en ymmärrä, miksi kodista pitäisikään tehdä tuoksupesä, sillä saamme nykyisin ympäristön kautta valtavan kemikaalikuorman päivittäin.

Myös koulun henkilökunta päätti lopettaa hajusteiden käytön, ja siivouksessa siirryttiin hajusteettomiin pesuaineisiin. Ollilaisen luokkahuoneeseen hankittiin ilmanpuhdistin.

–  Olen ikuisesti kiitollinen työyhteisölleni. Koulussa olo helpottui ratkaisujen jälkeen, ja pystyin suoriutumaan töistäni.

Fakta

Nämä tiedot pesuainepakkauksessa pitää olla

Tuotteen nimi ja kauppanimi.

Vastuuyrityksen nimi (valmistaja/EU-maahantuoja), osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Sisältöä koskevat tiedot.

Verkkosivu, josta ainesosaluettelo on saatavilla.

Annosteluohjeet pyykinpesuaineille ja konetiskiaineille.

Muut tarpeelliset ohjeet käytöstä ja erityisistä varotoimista.

Kuusi allergisoivaa hajustetta

EU:n kosmetiikkadirektiivissä on määritelty 26 hajusteainetta, jotka on esitettävä, jos tuotteissa on ainetta 0,001 % tai enemmän.

INCI on kansainvälinen luokitus, jota käytetään näiden hajusteaineiden nimen edessä.

Kuutta allergisoivaa hajustetta käytetään erityisesti pesuaineissa: bentsyylisalisylaattia, sitronellolia, kumariinia, farnesolia, limoneenia ja linaloolia.

Menot