Teema

Tour Salento käy selän päälle, mutta kannattaa

Kun on Lecceen asti tullut, kannattaa viettää päivä tutustumalla kaupungin ympäristöön ja maakunnan eteläosaan, Salentoon, joka on saappaankoron kärkiosa.

Kysy kiertoajelua Leccen linnoituksen opastuksesta. Kun tarpeeksi monta ilmoittautuu, matka järjestetään. Meitä oli ryhmässä viisi ja autonkuljettaja Antonio. Yhdeksän tunnin kiertomatka tehtiin ilmastoidulla pikkubussilla saappaan kärkeä pääasiassa aivan rannikolla kiertäen.

Matkaan kannattaa varautua vesipulloilla ja särkylääkkeillä. Vaikka bussit ovat uusia, Salenton huonokuntoiset tiet ja poikkeamat erilaisiin maisemapaikkoihin sorateitä pitkin ryskyttävät aika lailla selkälihaksia.

Salento on laaja ja tasainen. Vain rannikolla on korkeuseroja.

Kaikkialla maisemaa hallitsevat valtavat säännölliset oliivipuurivistöt. Kun ne loppuvat, tullaan vehnäpelloille ja kesantomaille. Sisempänä maaseudulla on myös kotoisen näköisiä perunamaita.

Toukokuun lopulla unikot värjäävät kaiken vapaan tilan raikkaalla punaisella. Vihreät oliivipuumetsät, keltaiset, tuleentuvat vehnäpellot ja punaiset unikot kirjavoivat tasaisen maiseman tilkkutäkiksi.

Rannikon suurenmoinen näky on luonnollisesti Välimeri, sinisen sininen. Korkealta itärannikolla voi kuvitella näkevänsä aina Albaniaan saakka.

Illansuussa Galipolissa sade nousee ja läntisen taivaan sini murentuu violettiin pilvimassaan, jonka aukoista oranssi aurinko vilahtelee. Meri värisee lyijynharmaana. Mieleenpainuvaa.