Teema

Trendipirkko lähtee ladulle hameessa

Hiihtoladuilla talven ykkösjuttu ovat naisten toppahameet.

Kyse ei ole ainoastaan naisellisuuden korostamisesta, vaan myös käytännöllisyydestä. Hiihtäessä käytetään usein lyhyitä ja napakoita takkeja, jotka eivät suojaa takapuolta. Hameessa peppu ei palellu.

Hameissa näkyvät myös eri värit. Esimerkiksi vaatemerkki Maloja on keksinyt tähdittää takapuolen.

Miehille kaupataan myös hiihtotrikoiden päälle topattuja shortseja. Keski-Euroopassa tyyli on jo omaksuttu, mutta suomalaisilla laduilla ei shortseihin pukeutuneita miehiä juuri näy.

Lempääläläinen
Aki Halme on poikkeus. Hänellä on shortseja, joita hän pukee rohkeasti hiihtohousujen päälle. Kylmällä ilmalla ne toimivat hyvin alusasun ja kuorihousujen välissä.

– Kommentit ovat olleet hymyilevän positiivisia, Halme kertoo.

Halmeen perheessä panostetaan ulkoiluvaatteisiin. Vanhemmat panevat vuosittain tuhansia euroja omiin hiihto-, laskettelu- ja retkiluisteluvarusteisiinsa. Päälle tulevat kolmen lapsen ulkoiluvaatteet.

Talviurheiluvaatteissa ratkaisee etenkin käytännöllisyys, mutta myös eettisyys.

– En osta Kiinan untuvaa. Valmistajat kertovat nykyään hyvin, miten valmistavat tuotteet, Aki kertoo.

Katri Halmeen mukaan laadukkaat vaatteet kestävät sesongista toiseen. Joka kauteen perhe hankkii kuitenkin jotain uutta.

– Hanskoja, hattuja ja kaulureita laatikkotolkulla. Jokaiseen säähän on omat varusteet. Se tekee myös ulkoilusta mukavaa, kun vaatteet ovat kunnossa, Aki Halme lisää.

Halmeet panostavat jokaiseen kerrokseen. Aluskerrastoissa he luottavat merinovillaan. Parasta on se, ettei se ala hikoillessakaan haista.

– Keskikerroksessa olemme molemmat tykästyneet primaloftiin materiaalina. Se on kevyttä toppaa ja toimii erinomaisesti kuoritakin alla.

Yksittäisiä trendejä nousee hiihto- ja laskettelumuodissa vuosittain. Rinteessä tai ladulla ne eivät välttämättä erotu, sillä rinne- ja hiihtomuoti on hyvin pirstaloitunut. Se johtuu siitä, että harrastajia on taaperoiästä aina vanhuksiin asti.

Kuluttajille tarjotaan tällä hetkellä paljon maanläheisiä värejä: vihreän, sinisen ja mudan eri sävyjä, harmaata, ruskeaa ja murrettuja oranssin sävyjä.

Äkäslompolo Sportin kauppias Jari Ahola kuitenkin tietää, että etenkin rinnekeskuskävijät kaipaavat pukeutumiseen kirkkaita värejä. Se näkyy siten, että kaupungeissa myydään kuluttajille enemmän juuri mustaa ja maanläheisiä värejä, kun taas rinnekeskusten lähellä olevissa kaupoissa on tarjolla enemmän värejä, esimerkiksi oranssin sävyt ja punainen toimivat aina.

– Ajatus on, että kuorivaatteita käytetään muutenkin kuin vain lasketellessa. Kuorivaatteet ostetaan useammaksi vuodeksi. Se näkyy myös hinnassa.

Aholan mukaan valkoista tarjoillaan vuodesta toiseen paljon.

– Joku sen aina uskaltaa ostaa. Onhan se raikas, mutta moni pelkää likaantumista.

Aholan mielestä vastuullisuus nousee yhä enemmän esille rinne- ja hiihtomuodissa.

– Vaatemerkki Patagon panostaa kierrätysmateriaaleihin ja veden käytön säästämiseen. Moni kuluttaja kiinnittää ostopäätöstä tehdessään yrityksen ja tuotteen vastuullisuuteen.

Aholan mukaan myös hybriditakkien suosio on kasvanut. Ne ovat nopeasti kuivuvia ja etuosasta tuulenpitäviä. Yleensä takin etuosassa on vanua tai untuvaa.

Haltin toimitusjohtaja Sami Kiiski sanoo, että laduilla ja rinteissä panostetaan yhä enemmän laadukkaisiin alusasuihin.

– Kerrospukeutuminen unohdettiin pariksi vuodeksi, mutta nyt se on palaamassa vahvasti takaisin.

Kerrospukeutumisella tarkoitetaan alusasua, keskikerrosta ja sitten päällimmäisiä vaatteita. Erityisesti alusasuissa suositaan vahvoja värejä ja merinovillaa.

Kiisken mukaan myös ekoajattelu on tulossa vahvasti muotiin. Esimerkiksi Haltin laskettelutakeissa kiinnitetään huomiota siihen, ettei kuorivaatteiden käsittelyssä käytettäisi ympäristölle haitallisia yhdisteitä.

Haltilla on sadan tunnin sääntö maastohiihtovaatteissa. Se tarkoittaa sitä, että tuotetta testataan vähintään sata tuntia ennen tuotannon aloittamista. Lisäksi tuotteista kysytään käyttäjäkokemuksia. Yhteistyötä tehdään muun muassa Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kanssa.

Kuten moni muukin valmistaja, Halti tarjoaa miehille kevyesti topattuja shortseja ja naisille hameita. Myös anorakeista puhutaan tänä talvena paljon.

– Niiden myynti on kuitenkin pientä, sillä ihmiset kokevat anorakin hankalaksi pukea ja riisua, Kiiski tietää.

Päivän lehti

7.4.2020