Teema

Tuleeko suklaan syömisestä finnejä?

Suklaa kuuluu suomalaiseen joulunviettoon siinä missä kuusi ja kynttilät. Muitakin herkkuja tulee jouluna syötyä tavallista enemmän, ja juhlakauden jälkeen olo on sen mukainen. Moni kokee, että vyötärön lisäksi suklaan syöminen näkyy naamassa, johon nousee aikuisillakin ikäviä näppylöitä. Johtuvatko iho-oireet herkuttelusta vai onko tämä yhteys vain kuviteltua?

Aiheuttaako suklaan syönti finnejä, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Seppo Saari Turun Terveystalosta? 
– Kyllä sillä voi olla vaikutusta. Olen sanonut potilaille, että jos tuntuu siltä, että suklaa ja makeat tekevät lisää näppylöitä, niiden kanssa täytyy vain pysyä kohtuudessa. Erityisesti nopeat hiilihydraatit, kuten karamellit, suklaa ja limsat, ovat iholle pahaksi.
– Sellaisiakin tutkimustuloksia kyllä on, että nimenomaan kaakaolla saattaa olla pahentava vaikutus, mutta ehkä se on kuitenkin enemmän tämä sokeri. 
– Siitä ei ole oikein selvää tutkimusnäyttöä, että rasvainen ruoka pahentaisi iho-oireita. Sen sijaan ylipainoisella on suurempi riski saada finnejä. Sopusuhtaisuus on ihonkin kannalta hyvä. 

Voiko ruokavaliolla vaikuttaa näppylöiden määrään?
– Jonkin verran sillä voi vaikuttaa. Suurin tekijä ovat kuitenkin perinnölliset ja hormonaaliset asiat. Ruoka näyttelee siinä pienempää roolia. 
– Kuidut ja hitaat hiilihydraatit, kuten täysjyvätuotteet, hedelmät, marjat ja juurekset, voivat olla hyväksi iholle. 

Kannattaako finnien takia mennä lääkäriin?
– Lääkäriin pitää ehdottomasti mennä, jos näppylät häiritsevät elämää ja jos iholle jää vähänkin arpea. Akne painaa etenkin nuoria ihmisiä kovasti, ja siihen täytyy puuttua. Sitä pystytään rauhoittamaan lääkityksellä ja muulla. LM-HäSa

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic