Teema

Tulkaa meille iltaa istumaan

Illallisen kokkaamisen vieraille ei tarvitse vaatia paljon vaivannäköä ja tuntien valmistautumista. Suoriudut mainiosti, kun yhdistelet toisiinsa sopivia aineksia.

Onnistunut seurusteluruoka täyttää vatsan juuri sopivasti ja jättää jälkeensä lempeän maun.

Pastareseptit luontuvat arjen kiireessäkin.

Yhden kattilan pasta on kätevä myös lomamatkoilla, joilla käytössä on rajallinen määrä keittoastioita ja levyjä, eikä majapaikasta löydy uunia laisinkaan.

Aineksia voi vaihdella ja käyttää esimerkiksi vihreää tankoparsaa parsa- ja kukkakaalin tilalla.

Kokeile myös eri pastamerkkejä ja -tyyppejä, jotta löydät omasi.

Yhden kattilan pasta-ateria

neljälle

1 parsakaali
1 pieni kukkakaali
3 valkosipulinkynt
250 g pastaa
suolaa, mustapippuria
(kermaa)

Huuhdo ja pilko parsa- ja kukkakaali. Pilko valkosipuli.

Keitä pastaa noin puolet ohjeajasta. Lisää sitten loput ainekset, suolaa ja mustapippuria. Tarkista, että pastan ja parsa- ja kukkakaalin kypsyys on al dente. Kaada sitten keitinvesi pois. Tarkista maku.

Halutessasi voit käyttää ruoassa myös kermaa, lisää se silloin loppuvaiheessa. Kuivattu tai tuore basilika sopivat myös ruokaan.

Raikas kasvis- yrtti­kuskus

neljälle

3 dl kuskusia
3 dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
¾ tl suolaa
1 kesäkurpitsa
1 kurkku
½ pkt kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
tuoretta korianteria
tuoretta persiljaa
1 pkt fetajuustoa
rypsiöljyä
suolaa
sokeria
1 valkosipulinkynsi
kuorittuja auringonkukan- tai kurpitsansiemen

Valmista kuskus ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Sekoita irtonaiseksi.

Kuutioi pieneksi kesäkurpitsa, kurkku, tomaatti ja sipuli. Pilko yrtit hienoksi. Leikkaa feta paloiksi.

Kuullota kesäkurpitsakuutiot pannulla vähässä öljyssä, johon olet lisännyt valkosipulinkynnen, hieman suolaa ja sokeria.

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja aseta laakealle tarjoiluvadille. Ripottele päälle siemeniä ja koristele halutessasi sitruunanlohkoilla.

Maukas pinaatti- tomaattipasta

neljälle

200–300 g tuoretta pinaattia
10–16 miniluumutomaattia
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria
1 tlk (270 g) aurinkokuivattua
tomaattia
3 dl ruokakermaa
1–1 ½ rkl basilikaa
20–22 kerää tagliatellea

Huuhdo pinaatti. Pilko tomaatit muutamaan osaan.

Keitä pasta ohjeen mukaan. Sillä aikaa laita pannulle lämpiämään öljyä, hieman suolaa, sokeria ja mustapippuria. Hauduta pinaattia pari minuuttia, lisää sitten järjestyksessä aurinkokuivattu ja tuore tomaatti.

Lisää vielä kerma ja basilika, kuumenna ja tarkista maku. Ateria on täyteläinen maultaan ja väreiltään.

Mausteiset tofunuudelit

neljälle

2 pkt maustamatonta tofua
2 vihreää paprikaa
2 pientä sipulia

Marinadi:

2 pientä sitruunaa
(kuori ja mehu)
5–8 valkosipulinkynttä
3–4 tl punaista currytahnaa
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
(1 kuivattu chilipalko
ilman siemeniä)
suolaa
sokeria
mustapippuria
6 kerää nuudeleita

Lohko paprikat ja sipulit ja kuutioi tofu reilun kokoisiksi paloiksi. Pese sitruuna juuresharjalla ja raasta kuori hienolla terällä. Pilko valkosipuli.

Sekoita marinadin ainekset, lisää halutessasi myös pilkottu chilipalko.

Laita paprika, sipuli ja tofupalat marinoitumaan tunniksi, jos ehdit. Paista ne sitten marinadissa pannulla. Jätä paprika pureskeltavaksi, älä pehmennä liikaa.

Valmista samaan aikaan nuudelit ohjeen mukaan. Annostele tarjoiltavaksi.

Anna Pesonen-Smith