fbpx
Teema

Tullimaksu voi kaksinkertaistaa nettiostoksesi hinnan

EU:n asettamat polkumyynti- ja tasoitustullit voivat nostaa huomattavasti EU:n ulkopuolelta tilatun kuluttajatuotteen hintaa.

Tullin omassa esimerkkilaskelmassa Kiinasta tilattu aurinkopaneeli maksaa 200 euroa ja postituskulut ovat 30 euroa, yhteensä siis 230 euroa.

Kyseisen aurinkopaneelin valmistajalle on määrätty 46,7 prosentin polkumyyntitulli ja 11,5 prosentin tasoitustulli. Kun tulli lisäksi kerää vielä arvonlisäveron 24 prosenttia, aurinkopaneelin hinnaksi tulee lopulta 451 euroa. Se on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin pelkkä tuotteen hinta ja postikulut.

 

Polkumyynti- ja tasoitustullit ovat EU:n kauppapolitiikan aseita raskaimmasta päästä.

Polkumyyntitulli voidaan asettaa tuotteelle, jota myydään polkuhintaan, ja jonka tuonti aiheuttaa EU:ssa vahinkoa teollisuudelle ja yrityksille.

Hinnalla ja vaikutuksilla pitää olla syy-yhteys, ja asiaa tarkastellaan kokonaisuutena, tulliylitarkastaja Minna Raitanen Tullista kertoo.

– Halpojen jalkineiden tuominen voi olla haitaksi jalkineteollisuudelle, mutta kuluttajasta on kiva juttu saada edullisia kenkiä. Vastaavasti jonkin tuotteen tuominen voi olla saman tuotteen valmistajalle EU:ssa epätoivottavaa, mutta toiselle yritykselle EU:ssa sama tavara on halpaa raaka-ainetta.

Tasoitustulli voidaan puolestaan asettaa tuotteelle, jonka valmistaja on saanut valtion tukea tuotteen lähtömaassa.

Samalla tuotteella voi olla polkumyynti- tai tasoitustulli, tai molemmat.

 

Polkumyyntitullia peritään yleensä teollisuuden käyttämistä tuotteista, kuten teräs- ja kemiantuotteista.

Yleensä tuotteen lähtömaa on Aasiassa. Hyvin usein se on Kiina.

Kuluttajatuotteista polkumyyntitullia peritään tällä hetkellä kiinalaisten aurinkopaneelien lisäksi muun muassa polkupyöristä, jotka on valmistettu Kiinassa, tai jotka on lähetetty Indonesiasta, Sri Lankasta, Filippiineiltä, Pakistanista, Kambodzhasta ja Tunisiasta.

Myös kiinalaisilta keraamisilla pöytä- ja keittiöesineillä on polkumyyntitulli.

Aiemmin polkumyyntitullia on peritty myös Aasiassa valmistetuista jalkineista ja norjalaisesta lohesta.

Polkumyyntitulli on yleensä tietty prosenttimäärä tullausarvosta. Tulli voi määräytyä myös tavaran painon mukaan.

Joskus tullia on peritty vain, jos hinta on tietyn rajan alapuolella.

– Norjasta tuodulla lohella oli aikoinaan tällainen minimi. Jos hinta ylitti minimin, ei joutunut maksamaan tullia, mutta jos hinta oli halpa, polkumyyntitulli perittiin, Raitanen kertoo.

 

Polkumyynti- ja tasoitustullin asettamiselle tulee olla erittäin hyvä syy.

Tulliylitarkastaja Raitasen mukaan tullin asettamista edeltävä tutkimus kestää noin vuoden ja se on niin raskas prosessi, ettei siihen ryhdytä heppoisin perustein.

– Yleensä tulli myös asetetaan, sillä tutkimuksen aloittamiseen pitää olla painavat syyt.

Tulli on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Se voi koskea kaikkia maassa valmistettuja tuotteita tai vain tiettyjen valmistajien tuotteita. Se voi olla sama kaikille maan valmistajayrityksille, tai osalla yrityksiä on oma, alempi tulli.

Valmistaja voi tehdä EU:n kanssa sopimuksen, jossa se sitoutuu siihen, ettei myy tuotteita EU:hun polkumyytyyn hintaan. Silloin maahantuoja voi välttyä polkumyyntitullin maksamisesta kokonaan.

 

Menot