Teema

Tuo mielipiteesi esiin rohkeasti, mutta kohteliaasti

Hyväksy erilaisuus

Aluksi kannattaa tutkailla omaa asennettaan. Näetkö erilaiset mielipiteet uhkana vai mahdollisuutena ajattelun rikastuttamiseen?

– Valveutunut ihminen tietää, että maailma ei ole valmis ja hänen oma näkökulmansa ei ole kaikkein tärkein. Sinne saa tulla uusia tuulahduksia, toteaa tapakouluttaja Helena Valonen.

Valmistaudu tunnekuohuun

Ristiriidan kohtaaminen tuntuu epämukavalta. Hillitse tunnemyrskyä noudattamalla Yhdysvaltain armeijan menetelmää: havainnointi, tilannearvio, päätöksenteko ja toiminta.

– Muuten tulee jälkikäteen porraskäytävän harmistus: olisin voinut sanoa niin paljon fiksummin, jos olisin hetken miettinyt, toteaa puhetaidon opettaja Severi Hämäri.

Pehmennä sanojasi

Kun tuot eriävän näkemyksesi esiin, huomioi toisen persoona. Kukaan ei kestä kovin suoraa kritiikkiä vaan voi loukkaantua, vaikka se ei heti näkyisi.

Jos palaverissa huomaat, että oma ideasi olisi parempi kuin kollegan, esitä se kehitysehdotuksena kaverin ajatukseen. Voit myös kysymyksillä johdattaa kollegan oivaltamaan ideansa ongelmat itse.

Annostele sopivasti

Älä puuduta kaveria argumentaatiolla, vaan kerro mielipiteesi pienissä erissä. Myös taustalla vaikuttavaa ajatuskulkua on hyvä avata.

– Jos olemme itse tehneet hirveästi taustatyötä, teemme helposti sellaisen mokan, että tölväisemme esiin vain lopputuloksen, toteaa ihmissuhdekirjailija Karla Nieminen.

Kuuntele empaattisesti

Pyri ymmärtämään toisen mielipidettä. Muista, että jokaisella on oikeus tunteisiinsa ja tulkintaansa todellisuudesta. Vältä syyllistämistä ja aliarvioimista.

– Jos ihmiset kertoisivat omia ideoitaan sen sijaan, että sanoisivat toisten olevan väärässä, keskustelu olisi hedelmällisempää, Helena Valonen toteaa.

Varaudu hyökkäyksiin

Kiivaan keskustelukumppanin kohdalla kokeile haastattelutaktiikkaa. Pyydä häntä perustelemaan näkemyksensä juurta jaksain ja esitä jatkokysymyksiä.

– Ideana on antaa kiihtyneiden ihmisten puhaltaa asiansa kokonaan ulos niin, että he itsekin kyllästyvät siitä puhumiseen, Severi Hämäri selvittää.

Huonoa käytöstä ei tarvitse sietää. Jos toinen on epäkohtelias, on viisainta irrottautua tilanteesta varovasti.

Mieti motivaatiota

Pohdi, miksi haluat tuoda eriävän mielipiteesi esiin. Onko asiasta tärkeää päästä yhteiseen näkemykseen, vai tavoitteletko vain tyrmäysvoittoa keskustelukumppanista?

Jos tahdot vaikuttaa toisen osapuolen ajatuksiin, kannattaa huomioida myös hänen näkökulmansa.

– Mitä etua toiselle olisi siitä, että hän kuuntelisi sinun näkemystäsi? Karla Nieminen havainnollistaa.

Osoita tilannetajua

Valitse jutustelun taso sen perusteella, kuinka hyvin tunnet keskustelukumppanisi.

Jo Aristoteles totesi aikanaan, että ihmiset ovat valmiita älylliseen keskusteluun vasta, kun he luottavat toisiinsa.

Jos joudut naapurin kanssa lähikaupan parkkipaikalla poliittiseen väittelyyn, kokeile tilanteessa neutraalia kommentointia. Johdata keskustelu yleiselle tasolle viittaamalla näkemyksiin, joita asiasta on esitetty julkisuudessa.

Vältä ehdottomuutta

Elämä ei ole mustavalkoista. Vastakkainasetteluita syntyy harvoin, kun oppii erottamaan aidot ristiriidat merkityksettömistä pikku seikoista.

Miksi ryhtyisit väittelemään ystäväsi kanssa sellaisesta asiasta kuin lasten nukkumaanmenoajaista?

Parempi on pohtia yhdessä, mihin erilaiset näkemykset perustuvat.

– Sitten huomataan, että hups, olemme saaneet erilaista informaatiota ja olemme kotonakin nähneet erilaista toimintaa, Helena Valonen kuvailee.

Valitse taistelusi

Mieti, kuinka usein esität eriäviä mielipiteitä. Jos olet aina vastarannankiiskenä, kannanottosi kokevat inflaation. Ehkä silloin olisi syytä tarkistaa tyyliä.

– 80 prosenttia keskusteluajasta olisi hyvä esittää myönteisiä kommentteja ja kysymyksiä ja 20 prosenttia olla eri mieltä, Nieminen vinkkaa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic