Teema

Tutustu sotasatamaan ja koe yö vankilassa

Liepajan kahdeksan kilometriä pitkällä hiekkarannalla tuulee kovaa. Myrskyllä harva uskaltautuu uimaan tai surffaamaan. Tuulen laannuttua maasta löytää aaltojen esiin huuhtomia meripihkan palasia ja simpukoita.

Matalien dyynien takana levittäytyy merenrantapuisto. Kioskivaunujen myyjät kaupittelevat paikallista pikaruokaa.

Puistossa on lasten leikkipaikka, konserttilava, suihkulähteitä sekä lehmusten varjostamia kävelypolkuja.

Turhaan ei Liepajaa kutsuta lehmusten kaupungiksi.

Merenrannalta, puutalokaupunginosan läpi, on lyhyt matka vanhaan kaupunkiin. Pietarintorin valtteja ovat tuoreet marjat, vihannekset, sienet, kalat ja kukat.

Helppoina tuliaisina mukaan tarttuu leivonnaisia, hunajaa, käsitöitä ja olutta. Talvella hyvä kävelykohde on valoin koristeltu Kauppakanava.

– Liepajaan kannattaa tutustua hitaasti kävellen. Pienelle alueelle mahtuu niin jugend- kuin puuarkkitehtuuria sekä moderneja rakennuksia. Liepaja ei ole ostoskaupunki. Kaupungissa on vaatetehtaita, joten etenkin edullisten alusvaatteiden tarjonta on hyvä, kertoo Agita Vucena Liepajan matkailuinfokeskuksesta.

 

Kaupungin pohjoisosassa sijaitsee Venäjän tsaari Aleksanteri III:n alun perin sotilaskaupungiksi ja -linnoitukseksi rakennuttama sotasatama Karosta.

Siellä on toiminut myös Neuvostoliiton sotalaivaston sotilastukikohta.

Karostan Venäjän vallan aikaiset tiilirakennukset, betoniset kerrostalot ja Pyhän Nikolaoksen ortodoksikirkko luovat erikoisen, vastakohtia täynnä olevan asuinalueen. Kultakupolinen ortodoksikirkko näkyy jo kaukaa satama-altaiden ja kanavien kautta alueelle saapuvalle.

 

Karostan vanha vankila on museoitu. Sen ankeissa selleissä voi yöpyä lukkojen takana, todellisuutta jäljittelevissä oloissa.

Varsinaisen vankilahotellin lisäksi rakennuksessa on kahvila sekä vierailukeskus.

Karostan pohjoisosassa on myös raunioitunut linnoitusalue sekä lähes kaksi kilometriä pitkä, tuulen pieksämä aallonmurtaja.

Talvella Itämeri jäätyy vain harvoin Liepajan edustalla. Ympäri vuoden ranta onkin hieno paikka ihailla merta ja auringonlaskuja.

Päivän lehti

11.7.2020