Teema

Tuulilasin lämmitys voi maksaa yli 500 euroa vuodessa

Moottorin esilämmitys kannattaa aina, mutta auton lisävarusteiden käyttöä kannattaa tarkkailla talven aikana.

Jos jotakin kannattaa autossa pakkaskaudella lämmittää, niin moottoria. Se tapahtuu joko perinteisellä lohkolämmittimellä ja verkkovirralla tai polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä.

Sopiva esilämmitysaika vaihtelee ulkoilman lämpötilan mukaan puolesta kahteen tuntiin. Yli kahden tunnin lämmitysajasta ei ole enää vastaavaa hyötyä. Lämmitys kannattaa heti, kun yölämpötila laskee alle 5 asteen.

Esilämmityksen hyödyt ovat selvät: auton lähipäästöt pienenevät jopa 70 prosenttia, moottori pysyy kunnossa ja polttoaineen kulutus pienenee.

Matkustamo lämpiää ja lasit sulavat paremmin, kun moottori saavuttaa oikean käyntilämpötilansa mahdollisimman nopeasti.

VTT:n ja Motivan tasan vuosi sitten julkaiseman tutkimuksen tulos oli karu. Jos auto kylmäkäynnistettiin 20 asteen pakkasessa ja sillä ajettiin tyypillinen noin 11 kilometrin ”työmatka”, akku ei varautunut lainkaan. 

Akku saattoi kylmäajossa jopa purkautua lisää. Sen kunto kannattaa siis tarkistaa ennen talvea.

– Auton moottori on varsin kehno voimalaitos. Sillä ei kannata turhaan tuottaa sähköä, ryhmäpäällikkö Vesa Peltola Motivasta muistuttaa.

”Autosähkö” voi maksaa jopa euron kilowattitunnilta eli 6–7 kertaa enemmän kuin verkkovirta.

Yksittäinenkin auton sähkölaite lisää polttoaineenkulutusta 0,5–1 litraa sadalla kilometrillä. Syöpöin on tuulilasin lämmitys, jonka vaikutus kulutukseen on 2–4 litraa.

Lyhyellä 20 minuutin työmatkalla tuulilasilämmitys kuluttaa polttoainetta siis 2–4 desilitraa.

Jos kaikki auton sähkölaitteet olisivat päällä koko ajan, yksin niiden käyttämiseen kuluva polttoaine maksaisi noin 900 euroa vuodessa, Motivan testit kertovat.

Etulasin lämmittämisen hinta on vuoden aikana jopa 530 euroa, sillä tehokkaan puhaltimen teho voi olla 1 000–2 000 wattia.

Vastaavasti istuinlämmitys haukkaa sähköä vuodessa vain 27 euron ja takalasin sekä peilien lämmitys yhteensä 80 euron arvosta. LM-HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic