fbpx
Teema

Tv-tähti Arman Alizad kertoo, miksi hän ei shoppaile – Johdattaa uudessa somesarjassa suomalaiset parantamaan talouttaan

Arman Alizad pureutuu uudessa somesarjassa tavallisten suomalaisten taloudenpitoon. Kuva: Fanny Haga
Arman Alizad pureutuu uudessa somesarjassa tavallisten suomalaisten taloudenpitoon. Kuva: Fanny Haga

Maailman rikkaimpia ja köyhimpiä ihmisiä tv-ohjelmissaan tavannut Arman Alizad, 48, on itse hyvin tarkka rahankäyttäjä. Hän ei koskaan shoppaile piristääkseen mieltään, vaan ostaa vain, jos todella tarvitsee jotakin.

– Syyt ovat taloudelliset ja eettiset. En halua tuhlata rahaa enkä maapalloa, Alizad sanoo.

Hänen mielestään rahasta ja taloudesta puhutaan Suomessa liian vähän. Avoimuuden esteenä saattaa olla ajatus, että muilla on paremmin ja itsellä huonommin. Moni arvottaa itseään ikään kuin muiden silmillä, vaikka tärkeämpää olisi löytää omat tavoitteensa ja oma mielenrauhansa.

– Jos pidämme jotakuta rikkaampana kuin itseämme, emme halua puhua hänen kanssaan rahasta, Alizad tietää.

Hän sanookin puhuvansa itse talousasioista nykyisin entistä avoimemmin. Matkoilla ja työssä nähdyt kohtalot ovat vapauttaneet.

– En maalaa piruja seinille, mutta en pidä mitään itsestäänselvyytenä. Yritän muistaa olla kaikesta nyt elämässäni olevasta hyvästä kiitollinen, Alizad avaa filosofiaansa.

 

Innostus on tärkein voimavara

Vaikka Alizad elääkin parhaillaan todeksi unelmaansa televisio-ohjelmien tekemisen parissa, hän ei ole lakannut silti haaveilemasta. Seuraavana miehen toivelistalla on pienkoneen lentolupakirja.

– Haluaisin kyllä isommankin koneen lentolupakirjan, mutta jostain on aloitettava, Alizad naurahtaa.

Lentokoneet ja varsinkin hävittäjäkoneet olivat hänestä jo pikkupoikana siisti juttu.

– Ensimmäinen askel haaveen toteuttamiseen on sanoa se ääneen. Sitten pitää ryhtyä toimeen.

Alizad ei sano, että kaikki toiveet voivat toteutua tai jokainen yritys onnistua. Ei voi. Se ei kuitenkaan saa estää oman unelman tavoittelemista realistisin keinoin.

Epäonnistumisetkin kestää, jos pystyy pitämään yllä innostuksen liekkiä.

– Innostus on maailman tärkein voimavara, Alizad sanoo.

 

Kolme tarinaa taloudesta

Uudessa Arman ja matka mielenrauhaan -somesarjassa käsitellään taloutta. Youtubessa ilmestyvässä sarjassa on mukana myös kolme tavallista suomalaista Jupe, Mari ja Riikka, jotka haluavat saada taloutensa kuntoon.

Kymmenen viikon talouskuurista on tehty 16-osainen sarja, jonka 5 ensimmäistä jaksoa julkaistaan tänään 3. huhtikuuta Youtubessa.

– On tärkeää keskittyä siihen, mitä itse haluaa, Alizad sanoo.

Danske Bankin asiantuntijoiden kanssa tehty sarja kertoo kolmen suomalaisen tarinan siitä, miten taloudesta ja rahasta opitaan puhumaan avoimesti, mitä oman talouden seuraaminen vaatii ja miten voi aloittaa säästämisen ja varautua yllättäviin tilanteisiin.

– Uskomme, että myös rahasta ja taloudesta voi puhua viihdyttävästi ja mutkattomasti: tätä olemme sarjalla tavoitelleet, sanoo Danske Bankin kaupallinen johtaja Ulla Koret.

 

Raha-asioita pohtimassa Anne Karilahti (vasemmalla), Kaisa Kivipelto, Arman Alizad, Mari, Riikka ja Jupe.
Raha-asioita pohtimassa Anne Karilahti (vasemmalla), Kaisa Kivipelto, Arman Alizad, Mari, Riikka ja Jupe.

Pienikin sijoitus voi kannattaa

Alizadin mukaan sarjan parasta antia oli saada ihmiset huomaamaan, että pienetkin tulot voivat mahdollistaa sijoittamisen.

Jos sijoittaa 15 euroa kuukaudessa ja se kasvaa pienenkin summan korkoa, se on enemmän kuin ei mitään.

– Tietysti sijoittamiseen liittyy aina riskiä, Alizad muistuttaa.

Taloudellinen mielenrauha tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Suurimmalle osalle se tarkoittaa sitä, ettei joudu murehtimaan raha-asioita. Monille se myös tarkoittaa mahdollisuutta elää haluamallaan tavalla.

– Nostamme keskusteluun taloudellisen mielenrauhan, koska tutkimukset kertovat hyvin vahvasti että suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia enemmän huolissaan omasta taloudestaan. Kun näin on, niin haluamme auttaa suomalaisia monilla eri teoilla puhumaan rahasta ja taloudesta sekä ottamaan oman taloutensa haltuun, Koret sanoo.

 

Kill Arman toteutti toiveen

Arman Alizad muistetaan alun perin vaatturina. Hän valmistui vaatturikoulusta 1990-luvulla. 2001 hän alkoi tehdä MoonTV:lle muotiohjelma Dresscodea.

Toden teolla omat urahaaveet toteutuivat Kill Arman -matkailuohjelman myötä vuonna 2009. Jimillä alkaneessa sarjassa Alizad matkusti tapaamaan taistelulajien mestareita ympäri maailmaa. Sen jälkeen hänet on nähty muun muassa sarjoissa Arman ja viimeinen ristiretki, Arman Pohjantähden alla ja Arman ja Suomen rikosmysteerit.

Mies paljastaa, että uusi kausi on tulossa ainakin Arman Pohjantähden alla -sarjaan.

Nyt Youtubessa julkaistavan uuden sarjan lisäksi Alizad näkyy tälläkin hetkellä televisiossa. Nelonen näyttää parhaillaan uusintana Arman Pohjantähden alla ensimmäistä tuotantokautta. Jimiltä voi katsoa puolestaan Arman ja Suomen rikosmysteerit -sarjaa.

 

Arman ja matka mielenrauhaan jaksot 1 – 5 Youtube DanskeBankSuomi-kanavalle 3.4. Loput 11 jaksoa huhti-toukokuun aikana.

Menot