fbpx
Teema

Työ muuttuu: Ammattina ruokablogi

Yhä useampi hakee uusia ideoita blogeista ja sosiaalisesta mediasta. Mitä juuri nyt tulisi lukea? Mitä uutta tapahtuu musiikkirintamalla? Ja tietenkin: millaista ruokaa voisin tehdä, kun oma repertuaari ei inspiroi?

Ruokablogien lukijamäärät ja vaikutusvalta ovat kasvaneet tasaisesti. Samalla bloggaamisesta on tullut ammatti muiden ammattien joukossa.

Diplomi-insinööri Tuulia Talviolle, 27, bloggaaminen on päätyö.

– Oikeastaan näen itseni pikemminkin yrittäjänä, mutta blogini on mahdollistanut yrittäjyyteni, Talvio tarkentaa.

– Työssäni yhdistyvät luovuus, kirjoittaminen, valokuvaaminen, markkinointi, tekninen osaaminen sekä muiden kanssa vuorovaikuttaminen. Olen aina nauttinut kirjoittamisesta, ja omien kanavien ylläpito on mielenkiintoista.

Tuulia.co-bloginsa hän aloitti viisi vuotta sitten siirtyessään gluteenittomalle ruokavaliolle. Kesti kuitenkin vielä muutaman vuoden ennen kuin bloggaaminen alkoi kiinnostaa työn tavoin.

– Taitekohta taisi olla se, kun julkaisin yhdessä ystäväni kanssa jäätelökirjan N’ice Cream ja se menestyi hyvin. Kirjan saaman suosion ja aviomieheni kannustuksen myötä päätin perustaa oman yrityksen.

 

Bloggaajia pidetään kokemusasiantuntijoina. Monen kotikokin on helpompi samaistua heihin kuin virallisen koulutuksen saaneisiin ammattilaisiin.

Kokemusasiantuntijuus ei kuitenkaan synny hetkessä. Suosituimmat ruokabloggaajat ovat harrastaneet ruoanlaittoa usein koko ikänsä. Talvio aloitti seitsemänvuotiaana.

Rakkaus ruokaan ja bloggaamiseen näkyy tinkimättömyytenä omaa työtä kohtaan. Talvio kertoo, että usein yhden uuden reseptin postaaminen vaatii parikin työpäivää: on kauppakierrosta, reseptin hiomista, ruoanlaittoa, reseptin hiomista, lisää ruoanlaittoa, valokuvausta, kuvien käsittelyä, postauksen kirjoittamista ja sen jakamista sosiaalisen median kanavissa.

Reseptien luomisen, valokuvauksen ja somettamisen ohella ruokabloggaajan työ koostuu asiakastapahtumista, koulutuksista, luennoista, artikkelien ja kirjojen kirjoittamisesta sekä perinteisestä yrittäjyyteen kuuluvasta myynti- ja markkinointityöstä.

 

Vastavalmistunut lääkäri, Viimeistä murua myöten -blogin perustaja Saara Atula, 26, arvelee, että blogien suosio ja vaikutusvalta perustuvat mielenkiintoisen sisällön ohella bloggaajan arvoihin ja elämätapaan. Atulalle ja hänen seuraajilleen kasvis- ja vegaaniruoka ovat tärkeitä asioita.

– Toivon tietysti, että voin omalla esimerkilläni kannustaa muitakin kasvispainotteisen ruoan pariin ja uskon, että näin on myös tapahtunut, hän kertoo.

Tuoreena lääkärinä hän ehtii päivittää kaksivuotiasta blogiaan lähinnä viikonloppuisin. Silloin ote ammattimainen, sillä sitä huipulla bloggaaminen vaatii.

– Kirjoitan ideoitani exceliin, josta julkaisen postauksiani sesongin mukaan blogiini. Esimerkiksi teen jäätelöitä läpi vuoden, mutta pyrin postaamaan niistä vain kesäisin.

– Yhtenä viikonloppuna voin kokeilla monia reseptejä ja tuunailla niitä monta kertaa, Atula jatkaa.

Vapaa-ajan vietto keittiössä ei häntä väsytä. Ruoka on intohimo. Siitä kertoo jo sekin tarina, miten blogi sai alkunsa.

– Ystäväni väsyivät seuraani, kun halusin puhua aina ruoasta. Ajattelin, että jos perustan blogin, voin sitä kautta tavoittaa muut ruokafanit ja vapautua puhumaan muita juttuja ystävieni kanssa, Atula nauraa.

 

Päätyökseen hannansoppa-blogia pitävä Hanna Hurtta, 33, kertoo viettävänsä leijonan osan työajastaan keittiössä. Siellä syntyvät reseptit, ruoat ja kuvat sekä omaan blogiin että asiakasyritysten kanaviin.

– Minulle bloggaamisesta tuli vakaa työ vasta sen jälkeen, kun aloitin yhteistyön nykyisen blogiagentuurin kanssa, Hurtta kertoo.

Blogiagentuurien rooli on seistä yritysten ja bloggaajien välissä: he auttavat yrityksiä ja bloggaajia löytämään toisensa ja vastaavat asiakasyhteistyöstä kumpaankin suuntaan. He usein lisäävät bloggaajien myyntituloja ja ovat ammattimaistaneet alaa merkittävästi.

– Vaikka erilainen yritysyhteistyö kuuluu osana työnkuvaan, bloggaajat ovat tarkkoja millaisen brändin kanssa ryhtyvät yhteistyöhön.

– Esimerkiksi minun yhteistyökumppanieni tuotteet ovat sellaisia, että olisin kokeillut niitä joka tapauksessa. Tuotteen täytyy sopia omiin arvoihini ja blogini tyyliin, Hurtta kertoo.

 

Entä mikä sitten bloggaamisessa on sitten kaikkein parasta? Viimeistä murua myöten -blogin Saara Atulalla on vastaus valmiina.

– Minua kannustaa bloggaamaan yhteys muihin ihmisiin. Bloggaajat saavat paljon palautetta. Se, että ihmiset kommentoivat ja osallistuvat, kertovat vinkkejä ja jakavat eteenpäin parhaita reseptejäni, kannustaa valtavasti. Ruokablogaajan rooli on hyvin vuorovaikutteista.

Blogi tarkoittaa verkossa olevaa julkista sivua. Blogi sanana tulee englanninkielestä. Käsite yleistyi 1990-luvulla.

 

Menot