Teema

Tyylikäs jälkkärikakku rouskuu suussa ja tyrmää makeudellaan

Ulkoministeriön neliosaisen Suomi 100 -menun kruunaa jälkiruokana tarjottava britakakku.

Keittiömestarit ovat suunnitelleet kakun täytteeksi supisuomalaisen raparperin, joka sopiikin raikkaana, hapokkaana ja rouskuvana kasvina hyvin marengin makeuden ja kermavaahdon keveyden vastapainoksi.

Koska kesäistä raparperia ei näin talvella joka kodista tai kaupasta löydy edes pakastimesta, korvasin sen omenalla. Halutessaan täytteeseen voi puristaa puolikkaan sitruunan hapokkuutta lisäämään.

Jos kakun haluaa valmistaa hyvissä ajoin ja laittaa jääkaappiin odottamaan tarjoilua, voi kermavaahdon korvata esimerkiksi mascarponella. Toinen vaihtoehto on tehdä kaikki osat valmiiksi ja koota kakku juuri ennen tarjoilua.

Britakakku

Pohja:

125 g voita
1 dl sokeria
2 munankeltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
 
Vatkaa voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi, ja lisää joukkoon keltuaiset yksitellen.

Sekoita eri kulhossa kuivat aineet ja lisää seosta ja maitoa vuorotellen vaahtoon.

Levitä pohja leivinpaperille noin 25 x 30 cm levyksi. Paista 180 asteessa 15 minuuttia.

Jäähdytä ja jaa kahtia.

Marenki:

2 munanvalkuaista
1,5 dl sokeria
1 dl mantelilastuja
 
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, kunnes se ei valu kääntäessäsi kulhon ylösalaisin.

Levitä seos toisen kakkupohjan päälle. Ripottele päälle mantelilastut.

Paista uunissa 175 asteessa vaaleanruskeaksi. Jäähdytä hyvin.

Täyte:

5 dl raparperiä tai omenaa
1 dl sokeria
tilkka vettä
2 dl kuohukermaa
 
Kuori ja kuutioi raparperi tai omena. Lisää kasariin sokerin ja vesitilkan kanssa ja hauduta pehmeäksi.

Jäähdytä ja valuta siivilässä.

Levitä jäljellejääneelle kakkupohjalle.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Peitä raparperi- tai omenapalat kermavaahdolla.

Nosta päälle kanneksi toinen kakkupohja, jonka pinnalla marenki on. Tarjoile heti.