fbpx
Teema

Tyylittele rohkeasti tapetilla

Suomalaisten tapettivalinnoissa perinteiset valkoinen, kerma ja vaalean sävyt ovat aina suosittuja, samoin mustavalkoisuus ja harmaan sävyt. Maanläheisistä väreistä nousussa ovat savi ja muta.

– Uusi väri greige eli harmaan ja beigen yhdistelmä on todella suosittu, kertoo Studio-Decor Oy:n Hanna Kiiveri.

Skandinaavinen makutottumus ohjaa usein valintoja, mutta rohkeammat tapetit yleistyvät nuorten ja nuorenmielisten sisustajien keskuudessa.

Maailmalla ovat jo tulossa lämpimämmät ruskean sävyt. Samaan aikaan pulpahtelee pinnalle pastellia kuten puuterista pinkkiä ja haaleaa turkoosia.

– Erityisen huomattavaa on värien nousu. Sähkönsininen, petrooli ja vihreä, fuksia, lila, munakoiso, lime, oranssi, vihreä, punainen ja keltainen ovat voimakkaasti esillä.

Kiiveri kertoo, että tummat sävyt ovat upeita ja toimivat seinillä hyvin, mutta asettavat valaistukselle vaatimuksia.

Muodissa ovat myös isot ja runsaat kukkakuosit, trooppiset kuvioinnit, leikkisät eläinkuosit ja luonnonmateriaalijäljitelmät.

– Myös teollishenkiset, erilaisia pintoja jäljittelevät kuosit ovat suosiossa. Kehittyneet painotekniikat tekevät jäljitelmistä usein aitojakin aidomman näköisiä.

Futuristiset muodot eli erilaiset kiekurat, pyörylät ja renkaat ovat niin ikään hyvin edustettuina, ja graafinen kuviointi löytää aina käyttäjänsä. Romanttisuus ja vintage-henkinen kuosisto ovat säilyttämässä vahvan jalansijansa.

– Tehostetapetointi pitää edelleen pintansa. Tosin yritystä siirtyä takaisin koko huoneen tapetointiin samalla kuosilla on nähtävillä.

Kiiveri naurahtaa, että nyt eletään tilanteessa, jossa melkein kaikki tapettityylit ovat muodissa. Jokaiseen makuun löytyy varmasti useita sopivia kuoseja, eikä tapettia kannata ajatella elinikäisenä sijoituksena

– Sen, mistä itse pitää, pitäisi ohjata valintaa. Ei yleinen maku, muiden mielipiteet tai myyntiä helpottavat vaihtoehdot, vakuuttaa Kiiveri.

1-vuotias
Alissa Rauhala kävelee tottuneesti vielä suojapaperin peittämillä lattioilla ja on vanhempien mukaan kasvanut rakennusprojektiin sisään. Vajaan 400 neliön omakotitalo alkaa olla remontin loppusuoralla. Tytti Parkkiman ja Kimmo Rauhalan nelilapsinen perhe pääsee muuttamaan noin kuukauden päästä. Tampereen Pohtolassa sijaitsevaan 1990-luvulla rakennettuun omakotitaloon piti tehdä vain pientä pintaremonttia.

– Ensin piti pistää vain keittiö uusiksi, mutta sitten lähtikin kaikki a:sta ö:hön. Joka puolella on sen ajan ruskeaa tapettia, ja pitkään mietittiin myös maalaamista, muistelee Rauhala.

– Pitkään itse katselin tapettikirjoja etsien yhtenäistä ja tyylikästä kokonaisuutta, mutta en yksinkertaisesti osannut valita. En olisi ollut näin rohkea päätöksissäni ilman asiantuntijaa, Parkkima toteaa.

Tapettivalinnat teki kaksikon antamien suuntaviivojen mukaan sisustussuunnittelija Miia Liimatainen. Tamperelaisen Tila & ihme -yrityksen omistaja tunnistaa Parkkiman kuvaileman tuskan.

– Tapetin valinta on hyvin kohdekohtaista. Se luo tunnelmaa ja tukee sisustusta, joten ei mikään ihme, että valintaprosessi on kaikkien mahdollisuuksien edessä hieman haastavaa.

Liimataisen mielestä tapetti oli ja on jossain määrin edelleen hieman out. Maali koetaan helpommaksi ratkaisuksi, ja tehosteseinätapetointi toi vastaan kyllästymisen rajan.

– Tapetin asentamista ei missään nimessä pidä pelätä. Kuluttajat pelkäävät tekevänsä liian rohkean tapetin valinnassa virheratkaisun, mutta yleisin virhe onkin se, että mennään liian haaleaan suuntaan.

Parkkiman ja Rauhalan kokoti odottaa vielä kalusteita ja asukkaita. Sisustussuunnittelijan avulla vanhempien makuuhuoneeseen tuli häivähdys ylellisyyttä ja selkeitä linjoja ja olohuoneeseen kiiltoa nestemäisen kuitutapetin muodossa. Lapsiperheen tyttöjenhuoneessa on fototapetti joka vangitsee katseen.

– Pakko myöntää, että kokonaisuus on rohkea ja tyylikäs, Rauhala sanoo.

– Oli vaikea nähdä tapettia isolla seinällä pienestä mallikuvasta, mutta nyt kun se on seinällä, niin se onkin yllättävän pelkistetty. Onneksi oli rohkeutta valita juuri nämä, sillä ne kuvastavat meitä, Parkkima toteaa.

Menot