Teema

Unohda karjalanpiirakka – Kääräise kuoritaikinasta vaihteeksi umpinaisia lanttusupikkaita tai paista pannulla sulhaspiirakoiksi

Karjalainen piirakkakulttuuri on tunnettua monipuolisempi. Karjalanpiirakkataikinasta voi leipoa vaikka lanttusupikkaita, joiden täytteenä on lanttusurvosta ja lihaa. Kokonaisen kalan tai kalafileitä voi hauduttaa piirakkakuoren alla ruokaisaksi kurniekaksi. Karjalaisten perinneruokien valmistus onnistuu myös lännen ihmiseltä, todistaa hämäläissyntyinen Hanna Syrjälä.
Hanna Syrjälän suosikki piirakoiden joukosta on tavallinen perunapiirakka. – Se käy ruokapöytään tai kahvin kanssa, ja sopivilla päällysteillä siitä saa sellaisenaankin pienen aterian, hän sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hanna Syrjälän suosikki piirakoiden joukosta on tavallinen perunapiirakka. – Se käy ruokapöytään tai kahvin kanssa, ja sopivilla päällysteillä siitä saa sellaisenaankin pienen aterian, hän sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Karjalanpiirakan tuntevat kaikki, mutta miltä mahtaisivat maistua supikkaat, sultsinat, sipaniekat tai vatruskat? Piirakkakulttuuri levisi ympäri Suomea siirtokarjalaisten mukana lähes 80 vuotta sitten. Karjalanpiirakasta tuli koko Suomen eväs, mutta jostain syytä...

Karjalainen piirakkakulttuuri on tunnettua monipuolisempi. Karjalanpiirakkataikinasta voi leipoa vaikka lanttusupikkaita, joiden täytteenä on lanttusurvosta ja lihaa. Kokonaisen kalan tai kalafileitä voi hauduttaa piirakkakuoren alla ruokaisaksi kurniekaksi. Karjalaisten perinneruokien valmistus onnistuu myös lännen ihmiseltä, todistaa hämäläissyntyinen Hanna Syrjälä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Samalla tilauksella saat käyttöösi Kanta-Hämeen kiinnostavimmat uutiset, asiaa ja viihdettä kotimaasta ja maailmalta.

Tilaa 3kk digiä 30 eurolla

Oletko jo tilaaja?

Kirjaudu sisään