fbpx
Teema

Utah on geologian ihmemaa

Bryce Canyonin maapyramideihin kannattaa tutustua lähemmin patikoiden.

Viisi erikoista kansallispuistoa, tuhansia neliökilometrejä suojeltuja kansallismetsiä, lukuisia valtavia kansallismonumentteja, satoja ja taas satoja kilometrejä polkuja. Utahin erämaissa riittää koluttavaa useaksi kuukaudeksi.

Utahin etelä- ja itäosat kuuluvat Suomen kokoiseen Coloradon laakioon: kuivaan ylätasankoon, joka on tunnettu kuvauksellisista ja erikoisista geologisista kohteistaan. Tunnetuimmat nähtävyydet ovat Arizonan puolella sijaitseva Grand Canyon ja navajoreservaatin hallinnoima Monument Valley Arizonan ja Utahin rajalla.

Harvaanasutun Utahin puolella suosituin kansallispuisto on Zion, jossa vieraili viime vuonna 4,5 miljoonaa ihmistä. Bryce Canyon on toiseksi suosituin.

Osavaltion itäosassa sijaitseva Arches tunnetaan lukuisista luonnonkaaristaan, joista Delicate Arch symboloi koko osavaltiota. Sen kupeessa sijaitsevan Canyonlandsin nähtävyyksiin kuuluvat Colorado- ja Green-jokien muodostamat avarat kanjonit. Capitol Reef Utahin eteläosassa suojelee sekin näyttäviä kanjoneita.

Menot