Teema

Uudenvuoden maukkaat pikkupurtavat ovat aikuiseen makuun - ota ohjeet talteen!

Pinaatti saa kaverikseen vuohenjuuston crostinissa, makea päärynä liittoutuu sinihomejuuston kanssa pasteijassa. Piparkakkusandwichit syntyvät jäädykkeestä. Poromousse tarjoillaan helposti valmiista krustadikupeista.

Suolainen ja makea ovat mainio makupari. Päärynä on perinteinen juustotarjottimen lisuke ja sopii erinomaisesti voimakkaan homejuuston makua pehmentämään. Mausteinen glögi korostaa klassista makuparia.

Päärynä-juustopasteijoissa mehukkaat päärynäsiivut kätketään rapeaan taikinakuoreen sinihome- ja tuorejuuston kanssa. Taikinan perunamuusijauheen voi korvata myös edellispäivän perunamuussin rippeillä.

Pinaatti-vuohenjuustocrostinit saavat makeutta keltaisista rusinoista ja samalla ripauksen joulun makua.

Krustadit ovat näppärä tarjottava, sillä täytteen voi valmistaa jo edellisenä iltana ja taikinakuoret saa valmiina kaupasta. Salaatinlehti krustadi-kupin pohjalla varmistaa, ettei kuori pehmene ennen aikojaan.

Pinaatti-vuohenjuustocrostinit (10 kpl)

1 pss pakastepinaattia
1 pieni sipuli
2 rkl keltaisia rusinoita
100 g vuohenjuustoa
mustapippuria 
suolaa
patonkia

Sulata pinaatti ja hienonna sipuli. Paista hetki pannulla voissa. 

Lisää rusinat ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista patonkisiivut molemmilta puolilta kuumalla pannulla oliiviöljyssä, niin että ne saavat väriä ja rapeutta. 

Annostele pinaattisipuliseos siivujen päälle. Murustele päälle vuohenjuustoa.

Piparkakkusandwichit (12 kpl)

2 dl kuivattuja luumuja
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta rahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
1/2 tl kanelia
24 piparkakkua

Laita luumut turpoamaan lämpimään veteen 15 minuutiksi. Paloittele luumut pienemmäksi ja soseuta sauvasekoittimella. 

Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon rahka. Lisää luumusose, sokeri, vaniljasokeri ja kaneli. Laita silikonisen muffinssivuoan pohjalle noin 1 cm jäädykemassaa.

Leikkaa leivinpaperista ympyrä ja aseta se jäädykkeen päälle. Annostele vuokaan uusi kerros jäädykettä. Peitä vuoka kelmulla. Anna jäätyä muutama tunti, mieluiten yön yli. 

Ota jäädykkeet pakastimesta 15 minuuttia ennen tarjoilua. Laita jäiset kiekot piparkakkujen väliin.

Päärynä-juustopasteijat (24 kpl)

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusijauhetta
½ tl suolaa
1 ½ dl kylmää vettä

Täyte:
150 g tuorejuustoa
75 g sinihomejuustoa
1 kypsä päärynä
mustapippuria

Kananmuna voiteluun

Kuutioi kylmä voi. Lisää jauhot, perunamuusijauhe ja suola ja nypi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo, peitä se kelmulla ja anna olla jääkaapissa puolisen tuntia. Valmista sillä aikaa täytteet.

Notkista tuorejuusto kulhossa ja murustele sinihomejuusto sekaan. Kuori ja leikkaa päärynä pitkittäin puoliksi ja viipaloi ohuiksi siivuiksi.

Kauli taikina muutaman millin paksuiseksi. Leikkaa siitä pyöreää kuppia muottina käyttäen kiekkoja (läpimitta n. 10 cm).  Laita kiekkoon nokare juustotäytettä ja aseta päälle pari siivua päärynää. Sivele reunat kananmunalla, taita kiekot puolikuiksi ja purista reunat kiinni. 

Nosta pasteijat pellille, voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.

Savuporomousse 10 kpl

100 g kylmäsavuporoa
1 dl kuohukermaa
1 prk ranskankermaa
1 ½ tl dijonia
1 pieni punasipuli
2 rkl ruohosipulia
mustapippuria
suolaa
10 kpl krustadeja

Hienonna punasipuli pieneksi silpuksi. Kuutioi savuporo ja hienonna ruohosipuli. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää ranskankerma ja dijon. 

Lisää sipulisilppu, poro ja ruohosipuli. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa ainakin 30 min. Krustadit kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Kuppien pohjalle voi laittaa salaatinlehden, jotta kuori ei vety.

Juttu on julkaistu alun perin joulukuussa 2014.