Uudet perunat ovat parasta pellosta

Uusia perunoita helpompaa kesäruokaa on vaikea keksiä. Vastanostetun perunan lähes olematon kuori lähtee kevyellä huuhdonnalla ja sormien hieraisulla paljastaen kauniin valkoisen mukulan, joka ei kaverikseen suolaa ja voinokaretta kummempaa kaipaa.
Perunat maistuvat perinteisesti keitettynä sillin ja savukalan kupeessa. Uuden sadon peruna soveltuu myös uunissa paahtamiseen. Grillissä saa näppärästi tuunattua tähteeksi jääneet perunat. Pujota perunat vartaaseen ja grillaa niihin kaunis pinta.
Tilli on perinteinen yrtti perunan kanssa, mutta kannattaa kokeilla myös persiljaa, basilikaa, lipstikkaa, kirveliä, timjamia ja minttua. Ne kaikki rakastavat perunaa.
Peruna kaipaa suolaa reiluhkolla kädellä. Kannattaa vaihtaa jodioitu suola hienoon merisuolaan tai merisuolahiutaleisiin, jolloin saadaan puhtaampi maku.
Marinoitu peruna- oliivisalaatti
kahdeksalle lisukkeeksi
Sekoita keskenään sitruunamehu, öljy, puristetut valkosipulinkynnet ja hienoksi silputtu persilja. Sekoita perunoihin. Lisää valutetut oliivit. Viimeistele suolalla ja pippurilla.
Murskatut perunat
kuudelle lisukkeeksi
Nostele keitetyt perunat ison leivinpaperilla vuoratun uunivuoan tai leivinpellin päälle. Paina perunat yksi kerrallaan rennosti lyttyyn käyttämällä apuna vaikkapa tukevan juomalasin pohjaa.
Puolita kirsikkatomaatit ja asettele perunoiden lomaan leikkauspinta ylöspäin. Rouhi pintaan suolaa ja mustapippuria ja leikkaa voista pieniä nokareita perunoiden päälle. Ripottele päälle silputtu timjami.
Revi mozzarellapallot suupaloiksi ja levittele sinne tänne paistoksen pinnalle. Paahda uunissa, kunnes juusto ja perunat saavat aavistuksen kullanväriä pintaansa eli noin 20 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa.
Perunat, kylmäsavulohi ja saaristolaistahna
12 kpl
Kiedo kelmu tiukasti rullan ympärille ja pistä rulla odottamaan pakkaseen 15 minuutiksi, jotta sitä on helpompi leikata.
Leikkaa hiukan jähmeä rulla sopiviksi suupaloiksi. Aseta tikunnokkaan peruna ja saaristolaistahnalla täytetty kylmäsavulohirullan pala.
Saaristolaistahna:
Parempi kesäkeitto
kuudelle
Erittele kukkakaali pienempiin kukintoihin ja pieni porkkanat suupaloiksi. Uuden sadon porkkanoita ei tarvitse kuoria, pesu riittää. Voit myös jättää niihin pienen pätkän naattia. Silppua sipulista valkoiset ja vaaleanvihreät osat. Laita kaikki kattilaan ja lorauta valkoviini perään. Anna kiehua 10–15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
Lisää lopuksi herneet ja kuohukerma ja kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä, lisää reilusti tuoretta, silputtua tilliä ja mausta suolalla tarpeen mukaan.
Tarjoile ruisleivän ja voin kera.