Teema

Uudet pesukoneet houkuttelevat monilla erikoisohjelmilla

Valtaosa myytävistä pesukoneista on edestä täytettäviä. Päältä täytettäviäkin löytyy, mutta vain muutamia malleja. Ne mahtuvat pienempään tilaan, mutta toisaalta myös edestä täytettäviä saa syvyydeltään pienempikokoisena.

Tila, budjetti, perheen koko ja ehkä myös harrastukset ovat tärkeimpiä pyykinpesukoneen valintaan vaikuttavia asioita.

Kuivaava pesukone ei ole tehokkain, mutta se on hyvä vaihtoehto, jos kotiin ei mahdu kuivausrumpua ja pyykin ripustus pienissä tiloissa on haastavaa. Yksi mahdollisuus on hankkia pieni kone itselle ja pestä lakanapyykki kiinteistön pesulassa.

Kaikki pesukoneet ovat nykyään lähtökohtaisesti ekologisia. Se tarkoittaa vähän vettä ja pitkiä ohjelmia. Pikaohjelmat kuluttavat enemmän sähköä ja vettä. On kuitenkin hyvä miettiä, toimiiko oma arki, jos yksi pesukoneellinen vie 3–4 tuntia, tai onko siinä järkeä, että jumppapaita viettää enemmän aikaa pesukoneessa kuin käytössä.

Halvimmissa koneissa on pitkät pesuajat. Kun hinta nousee, tulee myös enemmän vaihtoehtoja ja omia säätöjä, joilla pesuaikaa saa lyhennettyä.

Koneita markkinoidaan matalilla lämpötiloilla, mutta ne eivät välttämättä ole toimivia: vaatteet alkavat haista eivätkä puhdistu kunnolla.

Koneessa voi olla erikoispesuohjelmia vuodevaatteille, farkuille, urheilu- ja ulkovaatteille, vauvanpyykille sekä tummille vaatteille. Niistä voi olla hyötyä, mutta myös täysi koneellinen perusohjelmalla toimii, ettei tarvitse pyörittää parin vaatekappaleen vuoksi omaa ohjelmaa.

Pesukoneen valinnassa kannattaa erityisesti Suomessa kiinnittää huomiota siihen, että koneessa voi lisätä huuhteluiden tai huuhteluveden määrää. Suomessa on pehmeä vesi, joka ei sido pesuainetta niin nopeasti kuin Keski-Euroopan kova vesi. Täällä pari huuhtelua ei välttämättä riitä poistamaan pesuainejäämiä pyykistä. Tämä koskee erityisesti jauhemaisia pesuaineita. Eri pesuohjelmista voi olla hyötyä esimerkiksi paljon urheileville lapsiperheille tai vain tummiin pukeutuville gooteille.

Artikkeliin on haastateltu Työtehoseuran tutkijaa Tarja Marjomaata sekä Vaasan Gigantin kodinkoneosaston päällikköä Niko Aittokoskea.

Kaupungissa asuvalle sinkkumiehelle

MIKÄ: LG kuivaava pesukone 7/4 kg, FH202HDM1N, 549 euroa.

KENELLE: Kerrostaloasunnossa asuvalle 1–2 hengen taloudelle.

MIKSI: Syvyydeltään vain 40 cm kone mahtuu pieneenkin tilaan. Pesee 7 kiloa ja kuivaa 4 kiloa pyykkiä. Pikapesulla ja kuivauksella saa tunnissa pestyä ja kuivattua vaikkapa kaksi kauluspaitaa.

ERITYISTÄ: Suoravetomoottori eli moottori on kiinni rummussa, eikä välissä ole hihnaa. Puhelimella voi ladata koneeseen ekstrana jonkin pesuohjelman.

Kolmilapsiselle perheelle

MIKÄ: Electrolux Perfect Care 800 EW8F6669D4, 9 kg, 999 euroa.

KENELLE: Paljon pyykkiä pesevälle monilapsiselle perheelle.

MIKSI: Perheille myydään eniten 8–9 kilon pesukoneita, pienempää ei kannata ostaa. Tilauksesta on saatavissa jopa 12 kilon pesukoneita.

ERITYISTÄ: Jos ulkovaatteiden vettähylkivä pinta on menettänyt tehoaan, tässä mallissa on ulkovaatteille oma ohjelma, jolla pinta käsitellään niin, että sen ominaisuudet palautuvat. Höyrytoiminnolla voidaan raikastaa tunkkaisia tekstiilejä ja neutraloida hajuja. Siihen on saatavissa myös tuoksupatruunoita.

Sporttiselle pariskunnalle

MIKÄ: Siemens WMH6W649DN, 1–9 kg, 999 euroa.

KENELLE: Aktiiviselle, urheilevalle pariskunnalle tai perheelle.

MIKSI: 9 kilon koneessa voi pestä myös usein pientä pyykkiä, sillä kone punnitsee pyykin ja annostelee pesuaineen ja ottaa veden sen mukaan automaattisesti. Suomalaisilla on taipumus yliannostella pesuainetta, joten tämä säästää rahaa ja ympäristöä. Oma pesuohjelma urheiluvaatteille.

ERITYISTÄ: Pesukoneen voi liittää wifi-verkkoon, jolloin sitä voi ohjata etänä. Malli tehdään Saksan tehtaalla.

Ekologiselle vauvaperheelle

MIKÄ: Samsung WW90J5426FW, 9 kg, 549 euroa.

KENELLE: Perheelle tai pariskunnalle, joka kannattaa vihreitä arvoja ja pesee vauvan tai taaperon vaatteita.

MIKSI: Koneessa on erityinen vauvanvaateohjelma, joka pesee korkeammalla lämpötilalla ja intensiivisemmin. Siinä on myös enemmän huuhteluita, jottei varmasti jää pesuainejäämiä. Eco bubble -ohjelmalla voi säästää energiaa, kun pesuaine imeytyy vaatteisiin vaahtona ja puhdistaa alhaisemmissa lämpötiloissa.

ERITYISTÄ: Huuhteluiden määrän voi valita yhdestä viiteen.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic