fbpx
Teema

Uusi anemialääke tepsii myös laihdutukseen

Oulun yliopistossa kehitetty uusi anemialääke voi tuoda avun myös lihavuuden hoitoon.

Lääke on ensisijaisesti suunnattu munuaisten vajaatoiminnasta johtuvan anemian hoitoon. Lääke muuttaa elimistön aineenvaihduntaa energiansaannin kannalta epätaloudelliseksi niin, että se samalla estää lihomisen.

Lääkettä on tutkittu Oulun yliopistossa hiirillä. Niiden rasvasolut olivat puolta pienemmät kuin kontrollilääkettä saaneiden. Hiiret olivat myös toisia hiiriä 15 prosenttia hoikempia, niillä oli vähemmän rasvaa ja matalampi kolesteroli. Lisäksi lääkettä saaneiden hiirten sokerinsieto oli parempi, eikä maksa rasvoittunut samaan tapaan kuin verrokkihiirillä.

Lääke saanee anemianhoitoon myyntiluvan Kiinassa ja Japanissa vielä tänä vuonna ja ensi vuonna myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Oulun yliopiston professori, dekaani Peppi Karppinen arvioi, että lääke saa luvat myös lihavuuden hoitoon alle viidessä vuodessa.

Karppinen huomauttaa, että WHO:n tilastojen mukaan maailman aikuisista 40 prosenttia on ylipainoisia ja joka neljännellä on metabolinen oireyhtymä.

– Joukko, joka lääkkeestä voisi hyötyä, on siis aivan valtava.

Lääkkeen käyttö vaatii Karppisen mukaan kuitenkin ehdottomasti lääkärin seurannan. Lääke ensinnäkin aktivoi reitin, joka nostaa punasolujen tuotantoa.

– Jos veressä on liikaa punasoluja, se voi aiheuttaa tukoksia sekä laskimoissa että valtimoissa.

Lääke ei myöskään sovellu henkilöille, joilla on kasvaimia.

– Jos tällaista lääkettä annetaan potilaalle, jolla on esimerkiksi syöpäkasvain, kasvainsolu saa kilpailuedun.

Menot