fbpx
Teema

Vaadi kylmäkuljetus, kun ostat poroa suoramyynnistä

Poronlihaa tuotetaan Suomessa vuosittain noin kaksi miljoonaa kiloa. Suurin osa teuraseläimistä on vasoja.

Eläimiä teurastetaan vain kerran vuodessa, loppusyksyn ja alkutalven erotusaikana.

Pohjois-Suomessa poroa löytyy kauppojen pakastealtaista läpi vuoden ja tuoreena lihatiskiltä erotusaikaan. Sen sijaan Etelä-Suomessa poro on kaupoissa harvinaista herkkua sekä pakasteena että tuoreena.

Suoramyynnin osuus poronlihan kaupasta kasvaa koko ajan. Se tarkoittaa, että poromiehet leikkaavat ja myyvät lihaa suoraan kuluttajille.

Moni poronlihan ystävä päätyy ostamaan puolikkaan tai kokonaisen ruhon. Ruho painaa yleensä noin 15–25 kiloa.

Ostaja saa ruhonsa leikattuna ja vakuumiin pakattuina, pakastettuina paloina. Fileet, paistit, potkapalat, keittoluut ynnä muut ovat kukin selkeästi merkattuina omissa pusseissaan.

Saatavilla on myös paketteja, joissa on esimerkiksi valikoima ruhonosia, jauhelihaa ja käristyslihaa.

Vähärasvainen poronliha kestää erinomaisesti pakastamista, Sallan villiporo -nimen alla toimiva poroyrittäjä Hannu Lahtela Sallasta kertoo.

Lahtelan mukaan lihaa voi hankkia suoramyynnistä, vaikka asuisi kaukana poronhoitoalueelta. Lihoja ei saa aivan kotiovelle. Kylmäkuljetusauton kanssa sovitaan kullekin paikkakunnalle tapaamispaikka ja -aika, josta ostaja noutaa poronsa. Kuljetusauto voi myös jättää lihat noutopisteeseen, jossa on kylmätila.

Osa myyjistä lähettää lihaa tarvittaessa myös Matkahuollon kautta. Myyjä kannattaa kuitenkin ehdottomasti valita siten, että hän lähettää lihat kunnollisella kylmäkuljetuksella.

– Matkahuollossa vastuu tuotteen säilymisestä jää ostajalle, Lahtela sanoo.

Verkossa Suoramyyjien yhteystietoja www.paliskunnat.fi.

Riku Lavia

Menot