Teema

Vaihtarit asuvat hulppeasti Balilla: oma huvila ja uima-allas

Koulua muutamana päivänä viikossa, hieman projekti- ja ryhmätöitä, mutta vastapainoksi paljon vapaa-aikaa. Tällaistakin voi opiskelu olla.

Turkulaiset Kirsikka Lukkarinen, Mikko Terho ja Olivia Heinonen ovat asuneet syyslukukauden ajan Balin paratiisisaarella, jossa he ovat vaihdossa Udayanan yliopistossa.

Maailmanluokan surf-kohteena tunnettu Bali valikoitui vaihtopaikaksi juuri hyvien aaltojen ja edullisen kustannustason vuoksi.

– Muutama kaveri suositteli paikkaa, minkä lisäksi kävin täällä etukäteen tiedustelumatkalla, Mikko Terho kertoo.

Balilla opiskelijan on mahdollista saada pientä luksusta maltillisella budjetilla. Kolmikko asuu huvilassa vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä ruuhkaisimmista turistirannoista.

– Täällä elämänmeno on hieman rauhallisempaa ja edullisempaa. Paikallisesta katukeittiöstä warungista aterian saa noin eurolla, joten rahoja ei tarvitse erikseen laskea, Kirsikka Lukkarinen kertoo.

Sopivan majoituksen löytäminen on ollut vaihtojakson suurimpia haasteita. Valmiita paketteja olisi ollut tarjolla, mutta opiskelijat halusivat säästää ja tarkastaa asumuksen ennen vuokraamista pidemmäksi aikaa. Se kannatti.

– Aiemmassa huvilassa oli vähän ongelmia. Meiltä puuttui kokonaan keittiön tiskiallas ja sisällä oli rottia, Olivia Heinonen kertoo.

Asuminen nykyisessä usean makuuhuoneen, keittiön ja pienen uima-altaan sisältävässä huvilassa maksaa noin 260 euroa henkilöltä kuukaudessa. Sähkö, netti ja siivous sisältyvät vuokraan.

Naapurustossa on pääasiassa paikallisten koteja, joten balilainen hindulaisuus on näkyvä osa päivittäistä elämänmenoa. Lähes jokaisen rakennuksen eteen on laskettu päivittäinen uhrilahja canang sari. Lehdistä punottuun tuokkoseen on aseteltu kukkia ja kasveja, kolikoita, suitsuke tai savuke. Monien rakennusten nurkalla on pieniä temppeleitä.

 

Hintataso mahdollistaa suomalaisella opiskelijabudjetilla elävälle myös matkailun lähiseuduille. Kolmikko on käynyt muun muassa viereisellä Lombokin saarella.

Skootterin vuokra on viitisenkymppiä kuukaudessa ja venekyyti naapurisaarille maksaa kympin.

Oikeustieteitä opiskeleva Kirsikka Lukkarinen myöntää, että vaihtojaksolta on tultu hakemaan kokemuksia opintojen nopean etenemisen kustannuksella.

Kaikki kolme ovat järjestäneet opintonsa niin, että koulua on vain maanantaisin ja tiistaisin.

– Olemme ottaneet aika lunkisti. Itse skippasin tarkoituksella tarjolla olleet lakikurssit.

Opettajiksi opiskelevat Mikko Terho ja Olivia Heinonen toteavat, että vaihdon hyötyä on vaikea mitata kertyneillä opintopisteillä.

– Opettaja tarvitsee laajaa yleissivistystä, ja sen kannalta tämä on ollut mahtava ja opettavainen kokemus, Heinonen sanoo.

Opintoihin voi valita muun muassa bisnestä, turismia, markkinointia ja kansainvälisiä suhteita. Indonesian kielen opinnot ovat pakollisia.

Terho toteaa, ettei parin viikon lomareissulla saisi vastaavaa tuntumaa paikallisiin ihmisiin.

– Meillä on muutama paikallinen kaveri, joiden kanssa voimme opetella kieltä ja tapoja.

 

Turkulaisopiskelijat järjestivät vaihtonsa tamperelaisen Asia Exchange -yrityksen kautta. Bali on AE:n suosituimpia kohteita. Yritys välittää Balille kahteen yliopistoon opiskelijoita noin 20 maasta.

Lukukausi maksaa noin 1900 euroa. Toisin kuin yliopistojen omien vaihto-ohjelmien kautta, AE:n järjestämänä opiskelupaikka on varma.

– Me saamme päätöksen vaihtopaikasta opiskelijalle parissa päivässä, lupaa AE:n toimitusjohtaja, itsekin Balilla muutaman kuukauden syksyllä asunut Harri Suominen.

Kymmenvuotias AE on kasvanut maailman suurimmaksi opiskelijavaihtoja Aasiassa tarjoavaksi yritykseksi.

– Monet aasialaiset yliopistot näkevät kolmannen osapuolen järjestämät vaihdot hyväksi strategiaksi lisätä kansainvälisyyttään.

Kirsikka Lukkarinen sanoo helppouden olleen suurin syy lähteä vaihtoon AE:n kautta.

– Tämä on vähän kliseistä, mutta kyllä täällä opiskelu on muuttanut omaa maailmankatsomusta ja elämänarvoja.

Suomisen mukaan opiskelijoiden henkilökohtaiset tavoitteet vaihtoajalle vaihtelevat paljon.

– Joillekin tavoite voi olla mahdollisimman syvän rusketuksen saaminen tai parhaan banaaniletun löytäminen. Toivomme, että opiskelijat asettavat vaihtojaksolle muitakin tavoitteita.

Suominen painottaa, että akateemisen puolen pitää olla vaihtoyliopistossa kunnossa.

– Silti siinä ei ole mitään väärää, että lukukauden aikana on myös mahdollisuus saada hienoja kokemuksia ja pitää hauskaa.