Teema

Vaikka mitä hyvää kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsa eli zucchini on joka kokin kaveri. Nuoret yksilöt rouskuvat sukulaisensa kurkun tapaan raakana salaateissa ja paistuvat herkullisiksi grillissä.

Suuremmiksi kasvaneet ja jo vähän pehmeämmät yksilöt käyvät mainiosti lämpimiin ruokiin.

Kesäkurpitsa säilyy parhaiten raikkaana viileässä, mutta muutaman päivän myös huoneenlämmössä, jos pidät sen kaukana etyleeniä tuottavista banaaneista ja tomaateista. Pakastamista kesäkurpitsa kestää huonosti.

Myös kesäkurpitsan kukinnot ovat suurta herkkua täytettyinä ja uppopaistettuna tai vaikkapa quesadillan välissä.

Kesäkurpitsa-sienilasse

kuudelle

600 g kesäkurpitsaa (2–3 kpl)
1 l tuoreita metsäsieniä (esim. kantarelleja tai tatteja)
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
1 tlk kuorittuja tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
200 g kirsikkatomaatteja
½ ruukkua basilikaa
150 g mozzarellajuustoraastetta
150 g emmentaljuustoraastetta
1 tl sokeria
suolaa, mustapippuria, valkopippuria
Puolita pestyt kesäkurpitsat, poista kannat ja leikkaa puolikkaat pitkittäin n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi.

Pilko sienet ja sipuli. Paista niitä öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta timjamilla, suolalla ja hyppysellisellä valkopippuria.

Tee kastike sekoittamalla tölkkitomaatit (saksi tomaatteja hiukan pienemmiksi), puolitetut kirsikkatomaatit, hienonnettu valkosipuli ja silputut basilikanlehdet.

Mausta sokerilla ja maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

Kokoa lasse levittämällä öljytyn uunivuoan pohjalle kerros kesäkurpitsaviipaleita ja niiden päälle puolet tomaattikastikkeesta. Lisää puolet sienistä ja sienien päälle 1/3 juustoraasteesta. Toista kerrokset.

Laita päällimmäiseksi kerros kesäkurpitsaviipaleita ja loput juustosta. Voit säästää muutaman puolitetun kirsikkatomaatin koristeeksi pinnalle.

Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteessa puoli tuntia. Poista folio ja paista vielä noin 10 minuuttia, jotta pinnan juusto saa kauniin värin. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Kesäkurpitsa-fetalevite

2 isohkoa kesäkurpitsaa
200 g fetaa palana
½ sitruunan mehu
öljyä, suolaa, mustapippuria
 
Pese kesäkurpitsat ja poista kannat. Leikkaa kurpitsat n. 1 cm vahvuisiksi kiekoiksi ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele pinnat öljyllä, suolaa ja pippuroi. Paahda 220 asteessa 20 minuuttia, tai kunnes kurpitsat ovat pehmeitä ja mielellään saaneet hiukan väriä. Anna jäähtyä.

Survo jäähtyneet viipaleet karkeasti yhdessä fetajuuston kanssa. Lisää sitruunamehu. Tarjoa tahna kalamata-oliivien ja tattari- tai ruisnappien kera.

Kesäkurpitsa- vuohenjuustokeitto

kuudelle

1 sipuli
3 kesäkurpitsaa
1 rkl öljyä
7 ½ dl vettä
2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
3 rkl kasvisfondia
150 g pehmeää vuohenjuustoa
2 rkl silputtuja, tuoreita kyntelin lehtiä
100 g leikattavaa vuohenjuustotankoa
pinnalle kurpitsansiemeniä ja paahdettua kurpitsaöljyä
 
Pilko sipuli. Lohko pesty kesäkurpitsa. Mikäli haluat valkoista keittoa, kuori kurpitsa ennen lohkomista. Kuullottele sipuleita ja kesäkurpitsalohkoja keskilämmöllä kattilassa öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää vesi, valkoviini ja kasvisfondi ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kesäkurpitsa pehmenee.

Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää pehmeä vuohenjuusto ja kuumenna keitto. Lisää keittoon kynteli.

Leikkaa vuohenjuustotangosta 6 viipaletta ja paista niihin pinnat kevyesti paistinpannulla. Toinen puoli riittää.

Jaa keitto annoskulhoihin. Aseta jokaiseen kulhoon siivu juustoa, kurpitsansiemeniä ja lorauta lopuksi kierros paahdettua kurpitsaöljyä.

Zucchini-salaatti

kuudelle

2 pientä kesäkurpitsaa
½ meloni (cantaloupe, piel de sapo tai hunajameloni)
½ ruukkua herneenversoja
1 dl cashewpähkinöitä
 
Kastike:
½ dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
1 tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
½ ruukkua lehtipersiljaa
1 punainen chili
 
Pese kesäkurpitsa, poista kanta ja vetele juustohöylällä tai perunakuorimaveitsellä ohuita siivuja pitkittäissuunnassa. Kuori ja lohko meloni suupaloiksi.

Sekoita kesäkurpitsasiivut, melonilohkot, pähkinät ja pätkityt herneenversot salaattikulhossa.

Valmista kastike laittamalla öljy, sitruunamehu, mausteet, silputtu persilja ja silputtu chili kannelliseen lasipurkkiin. Sulje kansi ja ravista.

Kaada kastike hetki ennen tarjoilua salaatin päälle.

Pikaiset avokado-nuudelit

kahdelle

2 kesäkurpitsaa
1 rkl öljyä
1 avokado
1 lime
½ ruukkua korianteria
suolaa ja mustapippuria
pinnalle kirsikkatomaatinpuolikkaita ja parmesaanilastuja
 
Vetele pestystä kesäkurpitsasta pituussuunnassa ohuita, spagettimaisia nuudeleita julienneleikkurilla tai kuorimaveitsellä. Älä käytä pehmeintä keskikohtaa.

Irrota avokadosta hedelmäliha ja survo se sauvasekoittimella puristetun limen ja korianterin kanssa tahnaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Muista, että avokado kaipaa reilusti suolaa.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kypsennä siinä nuudeleita käännellen 1–2 minuuttia. Ota pois liedeltä ja sekoita avokadotahna nuudelien joukkoon.

Heitä sekaan muutama puolitettu kirsikkatomaatti ja viimeistele parmesaanilastuilla.

Nanna Rintala