Teema

Vaikuttaako ruokavalio hammaskiilteeseen?

Voiko ruokavalio vaikuttaa hammaskiilteeseen? Millaiset ruoat tai juomat voivat pehmentää kiillettä, asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitosta?

– Happamien ruokien ja juomien nauttiminen altistaa kiilteen pinnan hammaseroosiolle. Kiilteen mineraaleja liukenee, ja kiilteen pinta hiukan pehmenee. Pehmennyt kiilteen pinta on altis mekaaniselle kulumiselle, jonka seurauksen kiille ohenee.

– Eroosiolle altistavien juomien kirjo on laaja. Periaatteessa kaikkiin mehutuotteisiin ja virvoitusjuomiin liittyy eroosioriski, samoin osaan makuvesistä. Myös happamat kasvikset ja hedelmät altistavat eroosiolle. Kypsentämättömien kasvisten ja hedelmien voimakkaaseen pureskeluun liittyy myös pehmenneen kiilteen mekaanisen kulumisen riski. Etikka ja etikkaan säilötyt ruoka-aineet muodostavat ison eroosiolle altistavan tuoteryhmän.

Jos kaikesta huolimatta haluaa syödä näitä ruokia, miten kiillevaurioita voisi estää?

– Happamat tuotteet kannattaa nauttia aterioiden yhteydessä, jolloin muiden ruoka-aineiden samanaikainen nauttiminen saattaa lieventää eroosion riskiä. Jos ruoassa on kalsiumia tai fosforia, eroosion riski on pienempi. Piimä tai jogurtti on hapanta, mutta ne eivät altista eroosiolle.

– Kalsiumilla rikastettuihin täysmehuihin liittyvä eroosioriski on pienempi kuin sellaisiin mehuihin liittyvä, joissa kalsiumlisää ei ole. Erosiiviseksi tiedetyn ruoka-aineen ponnekasta pureskelua kannattaa välttää. Samoin hampaiden harjausta kannattaa välttää heti täysmehulasillisen nauttimisen jälkeen.

Joskus kuulee väitettävän, että vegaaniruokavalio altistaa kiilteen kulumiselle. Onko tämä totta?

– Siinä on perää. Eikä vain vegaaniruokavalio. Paljon yleisemmin noudatettuun laktovegetaariseen ruokavalioon liittyy lisääntynyt eroosioriski. Se johtuu edellä mainitsemistani ruoka-aineista.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic