Teema

Valkoinen terästää kesätyylin

Mies pukeutuu ensi kesänä rentoon, yksiväriseen asuun. Kokonaisuuden kruunaa tehosteväri valkoinen.

Reilunkokoiset paidat ja lenkkarit tuovat asuun sporttisuutta. Menneiltä vuosikymmeniltä palaa  dramaattinen kokomusta.

Miesten muodissa tulevan kesän tärkein tärppi on valkoinen asuste, joka on hyvä kumppani hiekansävyille ja luonnonpellavalle, kertoo stylisti Outi Broux. Etenkin valkoiset, sporttiset kengät ja valkoinen paita takin alla tuovat raikkautta.

Tyyli muuttuu kevättä kohti luontevasti kevyempään ohuilla materiaaleilla ja kesäisillä väreillä. Sävyt ovat luonnonläheisiä. Broux vinkkaa, että tehostevärejä ovat valkoisen lisäksi keltainen ja viime syksyn tehosteväri pinkki on vaihtunut liilaan.

Yksi todellinen yllättäjä on kokomusta, joka on palannut catwalkeille.

– Täysin musta on loistanut todella pitkään poissaolollaan. Mustuus on hyvin niukkaa, minimalistista 1990-luvun henkeä, Broux kertoo.

Sporttisuudesta ja mukavuudesta on vaikea luopua, joten tiukat yläosat eivät palaa vielä tänäkään sesonkina muotinäytöksiin.

– Yläosat ovat extralargea. Paidoissa tämä näkyy ylipitkinä hihoina ja ylisuurina olkaimina. T-paidat saavat olla pitkiä.

Housumuodissa jatkuu kapea linja, ja lahje päättyy nilkkaan. Raidat ovat miehillä pystyssä. Ruutukuosista pitävä valitsee kesällä suuria ja graafisia ruutuja. Pienet ruudut ovat punk-henkisiä.

Pukumiesten ei tarvitse miettiä eri värien yhteensopivuutta, sillä puvuntakki, paita ja housut ovat kaikki samaa sävyä.

– Puuterimaiset roosat, hiekka ja beige ovat kauden värejä. Puvuissa käytetään luonnonmateriaaleja, Broux kertoo.

Tummemmasta kuosista pitävä voi kesälläkin turvautua klassiseen siniseen, sillä se on edelleen pinnalla. Suomalaiset mieltävät nahkatakit syksyyn, mutta rouhea punk-tyyli on tätä aikaa.

– Kesällä miehille riittää usein sortsit ja T-paita. Kesällä ei mielellään pukeuduta nahkaan.

Tekniset materiaalit ovat tyypillisesti miesten juttu. Viilentävät ja lämmittävät vaatteet kiinnostavat.

Valkoiset asusteet

Tänä kesänä asustetaan valkoisella. Valkoiset kengät ja paita raikastavat muuten yksivärisen puvun. Valkoinen vyö on helppo tehokeino. Brunello Cucinellin puvussa kapeiden housujen lahkeita on kääritty niin, että nilkat näkyvät ja valkoiset kengät tulevat esille. Valkoisen lisäksi tehosteena voi käyttää keltaista ja lilaa.

Raidat pystysuuntaan

Miesten vaatteiden raidat ovat pystysuunnassa, kuten Giorgio Armani näyttää. Suomessa miesten käyttämät laukut ovat usein olan yli -malleja. Farkkumiesten ei tarvitse luopua tänäkään kesänä denimistä, sillä se on ollut jokakeväinen trendi. Tänä vuonna denimvaatteet saavat olla kasarihenkisesti samansävyisiä.

Kokovalkoinen

Tyyli ei voisi olla enää raikkaampi. Pukeudu kokovalkoiseen Haider Ackermanin tyylin mukaan ja tehosta keltaisella. Kokovalkoinen imartelee päivettynyttä ihoa. Jos täysin valkoinen asu ei tunnu omalta, valkoinen riittää tehosteväriksi. Kengät saavat olla sporttiset tai sandaalit, lahkeet kapeat ja paidan hihat pitkät.

Puuteripuku

Puuteriroosaan vivahtava puku on tämän kesän hitti. Paita ja housut saavat olla samanväriset, kuten Dieselin esimerkissä. Pukeudu hiekansävyihin, puuteroituun roosaan tai beigeen. Klassiset miehet voivat turvautua siniseen pukuun. Myös puvun kanssa voi pukea rennommat kengät.

Sporttisuus

Sään suosiessa miehet pukeutuvat mielellään sortseihin. Cerrutin malliston sporttinen tyyli sopii rennon pukeutumisen rakastajalle. Sporttisia vivahteita voi hakea isoista paidoista, ylipitkistä hihoista, kirkkaista väreistä ja kengistä.

Kokomusta

Minimalistinen kokomusta ei jätä kylmäksi. Kesällä koko asu saa olla musta, eikä sitä lähdetä koristamaan asusteilla. Minimalistinen tyyli tulee 1990-luvulta. Baleciagan tyylissä lahje loppuu nilkkaan.

Elina Nyström

Päivän lehti

31.5.2020