Teema

Valot päälle, pyöräilijä!

1. Joka toiselta suomalaiselta puuttuu pyöräillessä lain vaatima valo pimeän aikaan. Kunnollinen valo paitsi auttaa näkemään polkiessa, myös helpottaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilevän.

2. Pimeällä pyöräillessä on ajon aikana oltava eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Oma ajonopeus pitää suhteuttaa näkyvyyteen tiellä.

3. Pyörässä tulee olla etu- ja takaheijastin, sivuheijastimet sekä ajovalo pimeässä ja hämärässä. Otsalamppu riittää, kunhan se antaa yhtäjaksoista valkoista tai keltaista valoa. Punainen valo saa palaa taaksepäin.

4. Polkupyöräilijälle on pimeässä iso apu pinnaheijastimista, heijastinliivistä tai heijastavasta takista. Vaalea kypärä erottuu pimeässä tummaa paremmin. Kun maa jäätyy, nastarenkaista on hyötyä.

5. Pyöräilijän näkyvyys voi tuntua pikkuasialta, mutta ei sitä ole. Vaikka pyöräilijä näkisi autot hyvin, tuulilasin takaa on hyvin vaikea nähdä ajoissa pyöräilijää sateen, pimeyden tai valojen ja varjojen kätköistä.

Lähde:Liikenneturva

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic