Teema

Vältä virheet, autonvuokraaja

Sen piti olla rentouttava kevätlomanen Espanjan aurinkorannikolla: viisi päivää Malagan ja Marbellan maisemissa vuokra-auto alla, mahdollisesti käynti Gibraltarilla.

Siitä tulikin rentouttava viisipäiväinen – ja lisäksi opintomatka autonvuokrauksen ihmeelliseen maailmaan.

Tuli siis tehtyä kerralla kaikki ne virheet, joista olen aikaisemmin varoittanut lukijoita.

Lopputulos näkyy luottokorttilaskulla. Sen piti olla 171,28 euroa, mutta summa kohosi 549,95 euroon. Päälle voi laskea vielä noin 30 euroa moottoritie- ja pysäköintimaksuja.

Miten tähän päädyttiin?

1. Huonot ennakkovalmistelut

Vaikka loma oli tiedossa jo kuukausia aikaisemmin, en löytänyt tarpeeksi aikaa ja intoa vuokra-autojen kattavaan hintavertailuun.

Tartuin jo toiseen täkyyn, jonka heitti Sixt-ketju. Se lupasi käyttöön A-sarjan Mercedes-Benzin tai vastaavan kokoisen auton 171 euron hinnalla. Tila riittäisi hyvin kahdelle ihmiselle ja matkalaukuille.

Luotinko liikaa isojen ja koeteltujen vuokraamojen maineeseen? Pienemmistä paikallisista vuokraamoista auton olisi saanut jopa yli puolet halvemmalla.

2. Mukavuus maksoi

Vuokraamon tiskillä herttaisesti hymyilevä neiti Garcia Robles kysyi oitis, riittääkö käsivaihteinen auto varmasti tarpeisiini. Mitä automaattivaihteinen maksaisi? Parikymppiä lisää päivässä. Otetaan se.

Hyvä puoli asiassa oli se, että varusteisiin kuului navigaattori.

Tämän tarpeen vuokraaja voi helposti kuitata jo kotona ja ottaa laukkuun mukaan kannettavan navigaattorin, jonka karttapäivitykset ovat ajan tasalla.

3. Turvallisuus vasta maksoikin

Toinen lisäpalvelu, jota vuokraajalle tarjotaan aina, on vakuutusturva. Niiden hinnat ja taso vaihtelevat, joten matkailijan kannattaa hankkia vakuutuksista edes perustietämys.

Vieraassa maassa turvallisuuttaan maksimoivan matkailijan valinta on helposti se nopein ja kallein – täysvakuutus, joka kattaa jopa auton rengas- ja tuulilasivauriot ja matkustajille korvaukset onnettomuuksien seurauksista.

Tällä kertaa täysvakuutus (Protection Package Full) maksoi 165 euroa.

4. Turha tankkausmaksu

Vuokra-auton saa käyttöön tankki täytettynä, ja niin se pitää palauttaa vuokra-ajan päätyttyäkin. Tiedossa oli aikainen aamulähtö, siksi seuraava kysymys herätti oitis kiinnostuksen?

– Haluatteko maksaa polttoaineen ennakkoon, jolloin auton voi palauttaa tankkaamatta? Hintaan sisältyy viiden euron alennus polttoaineesta.

Kiinni veti. Mistäpä Malagan pimeässä aamussa edes löytäisi lähimmän huoltamon? (No navigaattorin avulla tietenkin kuten muutkin palvelut, tumpelo!).

Tankkausmaksu oli 44,55 euroa. Loma-ajalta meille kertyi kilometrejä lopulta noin 140, Gibraltarillakin jäi käymättä. Kaksi kolmasosaa summasta oli lopulta hukkaan heitettyä rahaa.

5. Väsymys ja kiire

Kun takana on aikainen herätys, automatka Helsinki-Vantaalle ja seitsemän tunnin lennot vaihtoineen ja odotuksineen, sitä vain haluaa päästä mahdollisimman nopeasti tien päälle ja hotellille.

Väsymys painaa, ja Sixtin asiakastiskillä luettavaksi tulostettu pitkä vuokrasopimus ei jaksanut kiinnostaa. Nimi alle ja tien päälle, se oli meininki.

Hiki kohosi otsalle myöhemmin hotellilla, kun kaivoin tulosteen esiin. Malagan kentältä valittujen lisäpalvelujen ja vakuutuksen yhteishinta oli 378,67 euroa. Omavastuun varalle luottokortilleni oli tehty kaksi kertaa suurempi katevaraus, 757,34 euroa.

Tämän mahdollisuuden olin sentään muistanut jo Suomessa.

6. Jälkikirjoitus

Minulla on sellainen elämänohje, että ongelmat ovat pieniä siihen asti, kun niistä selviää vain rahalla. Tästä selvisi, vaikka kirpaisikin.

Vuokra-auto on kelpo vaihtoehto lomalle, kun haluaa itse määritellä kohteensa ja aikataulunsa. Aika monessa tapauksessa lähes yhtä vaivattomaan liikkumiseen riittävät taksit ja paikallisliikenne. Valinta on sinun.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic