Teema

Vappubrunssi kutsuu viipyilemään

Vappubrunssista voi vain innostua. Sen voi järjestää vaikka rentoon nyyttärihenkeen, pakkasvappuna sisällä ja oikein hienolla säällä ulkona terassilla.

Perinteisten vapputarjottavien nakkien, perunasalaatin, sillien ja munkkien ohella ylellisyyttä pöytään tuovat viipaloidut hedelmät ja tuoreet marjat. Brunssipöytään sopii hyvin myös kylmä leikkele- ja juustotarjotin.

Mutta entä jos tänä vappuna hurmaisitkin brunssivieraat myös itse tehdyillä tarjottavilla? Kananmunat ovat päätyneet kasvisten kanssa samalle voitaikinapohjalle. Perunakuoret ovat täytetty mausteisella chorizolla tai lempeämmällä sienitäytteellä.

Kata pöytään pino paahdettuja leipiä ja näkkäreitä; paahdetut miniluumutomaatit mozzarellan kera ja raikas lohikakku maistuvat niiden päällysteinä varmasti.

Kun brunssin päättää vielä uunituoreisiin vadelmaskonsseihin keväisen kukkavoin sulaessa pinnalle, voi huokaista onnesta ja astua kohti kesää.

 

Brunssipiiras

Kahdeksalle

 

500 g pakastevoitaikinaa

200 g tuoretta, vihreää parsaa

1 iso porkkana

2 pientä punajuurta

1 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

8 kananmunaa

2–4 retiisiä

60 g rucolaa

kourallinen basilikanlehtiä

1/2 sitruunan mehu

½ dl parmesaanilastuja

 

Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli sulanut voitaikina ohueksi uunipellilliseksi leivinpaperin päälle. Paina taikinan läpi pyöreällä muotilla 8 kananmunan kohtaa. Esipaista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia.

Nostele ympyrät irti esipaistetusta pohjasta. Huuhtele ja katkaise parsoista puiset tyvet. Jos parsat ovat paksuja, leikkaa ne halki pituussuunnassa, katkaise ohuet kahteen palaan. Pese porkkana ja punajuuret ja leikkaa niistä ohuita lantteja. Kierittele kasvikset ½ ruokalusikallisessa oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla.

Riko aukkoihin kananmunat ja ripottele kasvikset niiden ympärille. Paista vielä noin 12 minuuttia.

Höylää retiisistä ohuita siivuja. Pyöräytä ne, rucola ja basilikanlehdet oliiviöljyn ja sitruunamehun seoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä salaatti piiraan päälle yhdessä parmesaanilastujen kanssa.

 

Chorizolla ja sienillä täytetyt perunankuoret

Kahdeksalle

 

8 rosamunda-perunaa

140 g chorizo-raakamakkaraa

2 rkl öljyä

200 g tuoreita herkkusieniä

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl tuoretta timjamia

1 prk ranskankermaa

200 g juustoraastetta

suolaa ja pippuria

pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa

 

Voitele pestyt perunat öljyllä ja paista kypsiksi 200 asteessa, noin 40 minuuttia perunan koosta riippuen. Tämän voit tehdä jo etukäteen.

Purista chorizomakkara kuorestaan ja paista pannulla kypsiksi murusiksi. Pilko herkkusienet ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista sienet ja puolet sipulista sekä valkosipuli ruokalusikallisessa öljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.

Jaa ranskankerma ja juustoraaste kahteen kulhoon. Sekoita toiseen chorizo, toiseen herkkusieniseos. Halkaise perunat pituussuunnassa ja poista jokaisesta lusikalla sisustaa niin, että perunaa jää vielä reilusti kuoren viereen. Käytä sisus vaikka perunasurvokseen. Ripottele perunanpuolikkaille hiukan suolaa ja jaa sitten täyte kuoppiin. Kuorruta ennen tarjoilua 200 asteessa noin 12 minuuttia.

 

Paahdetut miniluumutomaatit mozzarellan kera

Neljälle

 

200 g miniluumutomaatteja

1 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi murskattuna

1 pallo mozzarellaa

kourallinen tuoretta basilikaa

1 rkl balsamicoviinietikkaa

1 rkl oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

 

Halkaise tomaatit pituussuunnassa. Sekoita valkosipulimurska öljyn kanssa ja kierittele tomaatit siinä. Paahda tomaatteja 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Suolaa ja pippuroi tomaatit ja levitä ne tarjoilulautaselle. Revi mukaan mozzarella ja basilikanlehdet. Pirskota pinnalle vielä balsamicoa ja hyvälaatuista oliiviöljyä. Tarjoa paahdetun maalaisleivän kera.

 

Raikas lohi-kurkkukakku

Kuudelle

 

150 g kylmäsavulohta

150 g graavilohta

20 cm pala kurkkua

½ dl hienonnettua tilliä

mustapippuria myllystä

koristeluun yrttejä ja versoja

tarjoiluun erilaisia leipiä ja sitruunanlohkoja

 

Hienonna molemmat lohet pieniksi kuutioiksi. Halkaise kurkku, koverra ja heitä pois pehmeä sisus, ja kuutioi muu kurkku. Sekoita ainekset tillin kanssa ja lisää hiukan mustapippuria.

Vuoraa sopivan kokoinen vati tuorekelmulla. Painele lohimassa vatiin tasaiseksi kakuksi. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa pienen painon alla tunnin verran.

Kumoa lohikakku kelmun avulla tarjoilualustalle ja koristele yrtein ja versoin. Tarjoile vaalean tai tumman leivän kanssa.

 

Vadelmaskonssit ja kukkavoi

12 kpl

 

1 dl syötäviä kukkia

100 g huoneenlämpöistä voita

5 dl vehnäjauhoja

¾ dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

¾ tl suolaa

100 g kylmää voita

2 dl piimää

2 rkl sitruunamehua

1 kananmuna

2 dl tuoreita vadelmia

pinnalle hienoa sokeria

 

Hienonna kukat ja sekoita ne huoneenlämpöiseen voihin. Voit käyttää mitä tahansa syötäväksi kasvatettuja kukkia, esimerkiksi orvokkia, krassia, verbenaa ja omenankukkaa, tai poimia luonnosta myrkyttömiä kukkia kuten voikukkaa, horsmankukkaa ja syreeniä. Muotoile voista leivinpaperin avulla tanko ja laita se jääkaappiin jähmettymään.

Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi sekaan kuutioitu kylmä voi. Sekoita piimään sitruunamehu ja kananmuna. Kaada neste jauhojen joukkoon ja sekoita löysähköksi taikinaksi. Kääntele joukkoon vadelmat.

Nostele ruokalusikalla uuninpellille 12 kakkaraa. Voit halutessasi hiukan muotoilla niitä jauhotetuin käsin. Ripottele skonssien pinnalle hieman sokeria.

Paista 220 asteessa noin 12 minuuttia. Tarjoile skonssit tuoreina ja vielä hiukan lämpiminä kukkavoin kera, jotta voi sulaa skonssin pinnalle.