Teemajutut

Varhainen peruna hyppää pitsaan ja grillin kautta salaattiin

Kesän helpoin ja maukkain lisuke syntyy kolmesta raaka-aineesta: perunoista, oliiviöljystä ja rosmariinista. Savustuspönttöön sujautetut varhaisperunat imaisevat itseensä reilusti savun makua.

Grillattuihin perunoihin tulee ihanan rapea kuori. Kumpaankin reseptiin voi hyödyntää edelliseltä aterialta ylijääneitä perunoita.

Roomalainen peltipizza ei ole pikaruokaa, sillä taikina tehdään pari päivää etukäteen. Lopputuloksena on pohjasta rapea ja sisältä pehmeä pizzapohja. Roomalaisklassikko on alun perinkin tarkoitettu sähköuunissa paistettavaksi. 00-vehnäjauhot valmistetaan jyvän ydinosasta. Ne voi korvata erikois- tai puolikarkeilla vehnäjauhoilla tai niiden sekoituksella.

Roomalainen…perunapizza

pellillinen

Taikina:

6 dl 00-vehnäjauhoja

1 tl kuivahiivaa

3 dl kylmää vettä

1 ½ tl suolaa

1 ½ rkl oliiviöljyä

Täyte:

4 tl suolaa

1 l vettä

1 kg varhaisperunoita

1 sipuli

mustapippuria

5 rkl oliiviöljyä

tuoretta rosmariinia

parmesaania

Tee taikina pari päivää etukäteen. Sekoita vehnäjauhoihin kuivahiiva. Lisää vesi ja vaivaa käsin tai koneella hiljaisella nopeudella kymmenisen minuuttia. Sekoita suola tilkkaan vettä ja vaivaa taikinan joukkoon. Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan.

Kostuta kädet oliiviöljyllä ja ala taitella taikinaa: nosta taikina ilmaan, anna venyä ja taita itsensä päälle. Toista muutaman kerran. Anna levätä muutama minuutti ja toista. Tee tätä niin kauan, että taikina on sileä ja kiinteä, eikä enää tartu sormiin. Vältä jauhojen lisäämistä.

Pyöräytä taikina palloksi ja anna taikinan nousta jääkaapissa oliiviöljyllä sivellyssä tiiviissä astiassa 2–3 päivää. Nosta taikina jääkaapista huoneenlämpöön pari tuntia ennen pizzan paistamista.

Valmista perunat. Lisää suola haaleaan veteen, sekoita niin kauan että suola liukenee. Leikkaa perunat mandoliinilla tai veitsellä hyvin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet heti suolaveteen. Anna liota 30–60 minuuttia. Hienonna sillä aikaa sipuli.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile sormin uunipellin kokoinen levy. Älä riko kohoamisen aikana muodostuneita ilmakuplia. Nosta levy öljytylle uunipellille.

Huuhtele perunat lävikössä ja painele ylimääräiset vedet pois. Taputtele siivut kuivaksi keittiöpyyhkeellä. Sekoita perunasiivujen joukkoon sipuli, rouhittua mustapippuria sekä oliiviöljy. Levitä seos pizzalevyn päälle. Ripottele päälle rosmariinia. Paista 250-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia minuuttia, kunnes pohja on rapea ja perunat ovat saaneet väriä. Raasta valmiin pizzan päälle parmesaania ja tarjoile heti tai huoneenlämpöisenä.

Savustetut perunat…ja sillitahna

neljälle

500 g pieniä varhaisperunoita

2 rkl öljyä

2 tl hienonnettua rosmariinia

Sillitahna:

300 g matjessillifileitä

2 kevätsipulia

1 limetti

2 keitettyä munaa

1 tl dijonia

150 g ranskankerma

mustapippuria

Keitä uudet perunat lähes kypsiksi. Sekoita öljyyn rosmariini. Hiero seos perunoiden pintaan. Laita perunat folion päälle ja laita savustuspönttöön. Savusta 5–10 minuuttia.

Valmista sillitahna. Leikkaa silli pieniksi kuutioiksi ja hienonna kevätsipuli varsineen. Purista limetin mehu. Hienonna munat haarukalla. Sekoita kaikki ainekset.

Valkoviinissä…marinoidut perunat

kuudelle

1 kg varhaisperunoita

Marinadi:

2 salottisipulia

3 rkl valkoviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

½ dl kuivaa valkoviiniä

1 tl kokojyväistä dijon-sinappia

Lisäksi:

suolaa

mustapippuria

lehtipersiljaa hienonnettuna

Keitä perunat kypsiksi. Tee sillä aikaa marinadi. Hienonna salottisipuli. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Kaada marinadi kuumien perunoiden päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti. Ripottele päälle lehtipersiljaa ennen tarjoilua.

Nizzansalaatti grillatuilla perunoilla

neljälle

500 g varhaisperunoita

1 rkl oliiviöljyä

100 g vihreitä papuja

4 keitettyä munaa

10 kirsikkatomaattia

300 g kylmäsavulohta

65 g anjovista

1 dl oliiveja

4 rkl persiljaa

Kastike:

1 pieni salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

½ dl punaviinietikka

1 tl dijonia

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hienonnettua timjamia

½ rkl sokeria

½ tl suolaa

mustapippuria

Keitä perunat lähes kypsiksi. Puolita, sivele oliiviöljyllä ja asettele alumiiniselle grillausalustalle. Grillaa perunoihin kaunis pinta. Anna jäähtyä. Leikkaa pois papujen päät ja keitä pavut kiehuvassa vedessä 7–9 minuuttia. Kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kuori munat ja leikkaa lohkoiksi. Puolita tomaatit. Murenna kylmäsavulohi sopiviksi suupaloiksi. Valuta anjovisfileet sekä oliivit. Hienonna persilja. Asettele salaatin ainekset kauniisti laakealle tarjoiluastialle.

Valmista kastike. Hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Vispaa sipulit, punaviinietikka ja dijon sekaisin. Lisää oliiviöljy ohuena norona kaataen ja koko ajan sekoittaen. Lisää timjami, mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Lusikoi kastike salaatin päälle.

Tuoreimpia artikkeleita