Teema

Verokarhu ei jätä lainasohvaakaan rauhaan

Ammattimainen asunnonvaihto- ja vuokraus on verotettavaa tuloa. Matkailijan on myös mietittävä, kuka korvaa, jos jotakin hajoaa

Pedanttikin vieras voi aiheuttaa vahingon vaikka imuroidessaan.

– Tahallista ilkivaltaista vandalisointia ei korvata. Kuitenkin jos vahingossa sattuu jokin rikkoutuminen, kuten painava esine putoaa ja rikkoo parkettia, se korvataan, Lähitapiolan kehittämispäällikkö Timo Ekholm sanoo.

Ekholm neuvoo tarkastamaan vieraan taustat. Puolitutuista kertoo puskaradio, muista varauspalveluiden vuokraajapalautteet.

Vieras voi aiheuttaa vesivahingon, joka vaatii toimia myös taloyhtiöltä. Taloyhtiön vakuutus voi korvata rakenteiden korjauksia, mutta usein edessä on pitkä ”neuvotteluprosessi”. Maksettavaa jää myös aiheuttajalle.

– Jos kuluja ei saada vieraalta tai hänen mahdollisesta vastuuvakuutuksestaan, pahimmassa tapauksessa vahingot jäävät taloyhtiön tappioksi.

Verottajakin on huomioitava.

– Kyseessä on verotettava tulo. Vuokraat asuntosi ja saat sitä hyvästä korvauksena asumisoikeuden Saksassa olevaan asuntoon, Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen sanoo.

Sama pätee oman asunnon vuokraamiseen esimerkiksi Airbnb’n kautta. Tulo on pääomatuloa, joka on ilmoitettava verottajalle vuokratulokaavakkeella. Siitä saa myös tehdä tulonhankkimisen edellyttämät verovähennykset.

Periaatteessa kaikki vastikkeellinen asunnonvaihto on verottajan silmissä veronalaista toimintaa. Vaikka itse olisi kotona ja majoittaa tuttavansa sohvalle, veroa on maksettava, jos ehtona on oma kyläily myöhemmin kaverin luona.

Käytännössä verottajaa kiinnostaa ammattimainen vuokraustoiminta. Myöskään maalaisjärjen käyttöä ei ole kielletty.

– Pitäisi kyllä myös katsoa, onko kyse vieraanvaraisuudesta, kohteliaisuudesta tai hyvistä tavoista kavereiden välillä, eikä vuokraustoiminnasta. Asia katsotaan tapauskohtaisesti.

Juho Paavola

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic