Teema

Vieläkö isollekin lapselle kannattaa lukea ääneen?

Millainen merkitys sillä on, että vanhempi lukee lapselle kirjaa, tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen?

– Ensinnäkin lapsi arvostaa sitä, että aikuinen pysähtyy ja löytää rauhallisen ajan lukea hänelle, antaa siis hänelle aikaansa.

– Ääneen lukemisen tärkein, vaikka vähän unohdettu merkitys on, että aikuinen antaa lapselle rikkaan äidinkielen. Arkikieli tahtoo usein olla komentoja, huolehtimista ja muuten topakkaa kieltä. Lukeminen osoittaa lapselle, että kielellä voi myös leikkiä.

– Lukemisen kautta aikuinen antaa lapselle mielikuvituksen siivet, jotka kantavat monin tavoin aikuisuuteen saakka.

Voiko ääneen lukeminen auttaa lasta koulussa?

– Tutkimusten mukaan lapselle lukeminen auttaa vieraiden kielten oppimisen lisäksi myös matemaattisissa aineissa. Hahmotuskyky ja kielilogiikka heijastuvat siis monelle alueelle.

– Nykymaailmassa sanan mahti on voima, jota ei kannata aliarvioida.

– Lapsi, jolla on äidinkieli hallussaan, pystyy sanallisesti perustelemaan näkemyksiään. Todennäköisesti hän ei silloin yhtä helposti turvaudu nyrkkeihin.

Kannattaako lapselle lukea vielä, kun hän osaa jo itse lukea?

– Ilman muuta. Monet kiinnostavat kirjat jäävät lukematta ilman aikuisen apua. Ääneen luku rentouttaa lasta ja vapauttaa hänen aistinsa nauttimaan tarinasta.

– Tutkimusten mukaan ääneen lukeminen hyödyttää vielä 13-vuotiastakin lasta, eikä siitä ole mitään haittaa myöhemminkään.

– Lukea voi esimerkiksi paksuja fantasiakirjallisuuden tai lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikoita tai nuoren elämänpiiriä lähellä olevia nykyromaaneja.

– Lukiessaan aikuinen saa lapsesta tärkää salatietoa. Tarkkaile, kuinka lapsi kommentoi lukemaasi ja reagoi kuviin tai jännittäviin käänteisiin. Aikuisen kannattaa olla alttiina kysymyksille ja antaa niihin myös vastauksia.

Elina Pajunen

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic