Villiyrtit tuovat kesän huulille

Pihasaunio korostaa mansikoiden makua. Maitohorsman versot ovat kotimainen vastine parsalle ja voikukannuput kapriksille. Mäntysuolalla maustat perunat. Nokkosvoikastike kruunaa kuha-annoksen.
Pihasauniomansikat
1 l mansikoita
2 dl pihasaunioita
2 dl kermaa
1 rkl sokeria
1 dl metsämansikanlehtiä
Poista mansikoista kannat ja asettele ne kauniisti tarjoiluvadille. Jätä joukkoon koloja kermavaahtoa varten.
Leikkaa pihasaunion lehdet veitsellä pieneksi silpuksi. Vatkaa kerma ja sokeri kulhossa kuohkeaksi kermavaahdoksi. Lisää joukkoon pihasauniosilppu ja sekoita.
Annostele vaahtoa mansikoiden väleihin. Koristele metsämansikanlehdillä.
Horsmaparsat
nuoria maitohorsmanversoja
20 g voita
ripaus suolaa
Huuhtele horsmanversot hyvin ja valuta vesi. Poista tyvestä mahdollinen punainen osa.
Paista voissa pannulla noin 20–30 sekuntia. Mausta suolalla.
Frittijäkälät
2 dl rypsiöljyä
jäkälää
ripaus suolaa
Puhdista jäkälät hyvin ja anna kuivua. Kuumenna öljy pienessä kattilassa noin 60-asteiseksi. Kokeile sopivaa friteerauslämpötilaa esimerkiksi paahtoleivän palasella. Lämpötila on oikea, kun leipäpala alkaa ruskistua, mutta ei pala.
Ripottele suolaa jäkälän pinnalle ja upota se öljyyn. Nosta pois reikäkauhalla, kun jäkälä on saanut vähän väriä.
Kuhaa ja nokkoskastiketta
1/2 sipuli
1 dl valkoviiniä
1 rkl valkoviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1 dl kermaa
1 dl voita nokareina
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 dl nokkosta
1 rkl maizenaa
600 g kuhafileitä
piharatamonlehtiä ja ketunleipää
Pilko sipuli pieneksi ja laita valkoviinin, etikan ja sitruunamehun kanssa kattilaan hautumaan noin 10 minuutiksi. Lisää joukkoon vähitellen kerma, voinokareet sekä mausteet.
Silppua hansikkaat kädessä nokkosenlehdet ja lisää kastikkeeseen. Suurusta maizenalla ja anna hautua, kunnes kastike on sopivan paksuista.
Paista kuhafileet ja koristele ne pestyillä piharatamonlehdillä ja ketunleivillä. Tarjoile kastikkeen kanssa.
Voikukkakaprikset
2 dl valkoviinietikkaa
1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
2 dl voikukannuppuja
Kiehauta valkoviinietikka ja sokeri kattilassa ja keitä hiljakseen noin 10 minuuttia, kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Lisää sitruunamehu ja vatkaa joukkoon öljy. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Huuhtele voikukannuput. Lusikoi ne puhtaan, kannellisen lasipurkin pohjalle. Lisää jäähtynyt etikka-öljyseos ja sulje kansi. Laita purkki jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Pihasauniomajoneesi
2 dl majoneesia
2 dl pihasaunion lehtiä
1/2 sitruunan mehu
Leikkaa pihasaunion lehdet hienoksi silpuksi ja sekoita majoneesiin. Viimeistele sitruunamehulla ja sekoita.
Mäntysuolaranskikset
1 dl männynneulasia
1/2 dl karkeaa merisuolaa
1 kg kiinteää perunaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl mustapippuria
Laita männynneulaset ja merisuola tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi, vihreäksi massaksi.
Pese perunat ja leikkaa ne 6-8 osaan lohkoiksi. Laita lohkot uunivuokaan, lorauta sekaan oliiviöljy ja mausta mustapippurilla sekä 1-2 teelusikallisella mäntysuolaa. Kääntele hyvin.
Paista uunissa 200 asteessa 30–45 minuuttia perunan lajikkeesta ja koosta riippuen.
Tarjoile pihasauniomajoneesin kera. Lisää perunoihin tarvittaessa pöydässä mäntysuolaa makusi mukaan.