Teema

Voiko kahvakuula mennä rikki?

Kahdeksan vuotta sitten Hanna Antti-Poika kävi kahvakuulaohjaajakoulutuksen, eikä ole sen jälkeen otettaan irrottanut. Mikä kahvakuulailussa koukuttaa?

– Lihasvoiman lisäksi kahvakuulan kanssa treenaaminen parantaa liikkuvuutta ja hapenottokykyä. Moni mieltää kahvakuulan vain miesten lajiksi. Omilla tunneillani jopa 70-vuotiaat naiset ovat tässä tekniikkalajissa parempia kuin monta kymmentä nuoremmat miehet.

Miksi kahvakuulaan tarttumista pelätään?

– Moni luulee, että perinteinen etuheilautus on ainoa liike, jota kahvakuulalla voi tehdä. Liian moni tekee liikkeet painottaen selkää väärin tai vain käsillä. Oikea tekniikka lähtee keskivartalon tuesta. Monipuolinen kahvakuulailu on hauskaa. Sen kanssa voi tehdä vaikka mitä liikkeitä.

Voiko kahvakuula mennä rikki?

– Itse olen hajottanut kaksi, molemmat ulkotreeneissä, joissa oikeasti heitetään kuulaa. Toinen osui kaivonkanteen sopivassa kulmassa ja halkesi. Toinen varmaan väsyi jatkuvaan hiekkakenttään osumiseen.

Mistä tunnistaa hyvän kahvakuulan?

– Nämä ovat makuasioita, mutta hyvä kuula on lujaterästä. Markkinoilla on myös muovipinnoitettuja, ja ne käyvät toki hyvin kotiolosuhteisiin.

– Kahvan pitää olla tarpeeksi iso, jotta siitä saa kahdella kädellä hyvän otteen. Liian pienessä kahvassa tulee ahdasta, ja ote voi olla väärä.

– Kahva on usein maalattu. Sen voi hioa hiekkapaperilla sileäksi tai heitellä ulkotreeneissä maahan, jolloin maalipinta kuluu kahvasta. Silloin siitä saa paremman otteen ja kuulan painon tuntee käsissä eri tavalla.