Teema

Voiko naarmuuntunutta pannua vielä käyttää?

Vieläkö naarmuuntunutta, pinnoitettua paistinpannua uskaltaa käyttää, Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa?

– Uskaltaa. Hiljalleen kuluva pinnoite sekoittuu ruokaan ja kulkeutuu kyllä suun kautta ihmiseen, mutta tulee sitten poiskin elimistön läpi.

– Tutkimusten mukaan pinnoitteet ovat turvallisia, mutta jos ne nyt ihan kalvoina irtoavat, ei niitä tieten tahtoen kannata syömään ruveta.

– Jos tyhjää paistinpannua kuumentaa liikaa, pinnoite voi alkaa höyrystyä tai jopa kuplia. Tätä höyryä ei ole terveellistä hengittää. Jatkuva ylikuumentaminen myös heikentää pannun kestävyyttä, ja pinnoite voi sen seurauksena alkaa hilseillä.

– Hyvä keino testata pannun riittävä kuumuus on laittaa pannulle tilkka vettä tai rasvanokare. Kun rasva alkaa ruskistua, lämpö on sopiva paistamiseen.

Mitä materiaalia pannujen ja kattiloiden pinnoitteet ovat?

– Ne ovat erilaisia muoviyhdistelmiä. Tunnetuin on teflon, josta on tullut arkikielinen nimitys pinnoitteille. Nykyiset pinnoitteet ovat usein teflonia kovempia ja kestävämpiä.

– Rikkoontuneen pinnoitteen alla olevasta materiaalista ei voi aina tietää. Ne voivat olla esimerkiksi alumiinia tai terästä ja ruveta ruostumaankin.

– Jos käyttöastioissa haluaa yleensäkin varmistua laadusta, kannattaa valita tunnettu valmistaja. Todennäköisesti tuotekehittely ja -vastuu ovat silloin kehittyneempiä kuin jollakin kiinalaisella valmistajalla. Pienten myyntierien laadusta ei välttämättä kukaan voi tietää.

Miten pinnoitettua pannua huolletaan?

– Noudata tuotteen hoito-ohjeita. Jotkut pannut kestävät myös metallisia lastoja, mutta yleisesti kannattaa käyttää muovisia tai puisia lastoja. Älä pese pannua koneessa, vaan käsin astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä.

– Pinnoitettu pannu kuluu käytössä vähitellen joka tapauksessa.

Elina Pajunen

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic