fbpx
Teema

Voiko närästys johtua helikobakteeritulehduksesta?

Lukija oli törmännyt väitteeseen, jonka mukaan vatsan helikobakteeritulehdus voi olla närästysvaivojen takana. Siten närästyksestä voisi päästä eroon, kun bakteeri häädetään antibiooteilla.

Voiko pitkäaikainen närästys johtua vatsan helikobakteeritulehduksesta Oulun yliopistollisen sairaalan vatsakeskuksen johtaja, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova?

– Hyvin harvoin tulehdus yksin aiheuttaa närästystä. Itse asiassa bakteeri voi jopa vähentää sitä. Sillä on kaksi vastakkaista vaikutusta: se voi lisätä vatsan haponeritystä tai vähentää sitä. Suurimmalle osalle helikobakteeri aiheuttaa hyvin rauhallisen tulehduksen vatsalaukkuun, joka ei lisää eikä vähennä haponeritystä.

– Närästyksen tärkein syy on refluksitauti, jota esiintyy kolmasosalla väestöstä.

Voiko närästyksestä päästä eroon, kun bakteeri häädetään?

Kyllä se on mahdollista. Tutkimusten mukaan potilailla, joilla on närästystä ja helikobakteeritulehdus, häätöhoito auttaa närästykseen parhaimmillaan joka 12. potilaan kohdalla. Yksi kahdestatoista siis paranee närästyksestä.

Mitä tulehduksesta voi seurata?

– Helikobakteeri aiheuttaa vatsa- ja pohjukaissuolihaavan riskin. Se on myös vatsasyövän riski, jos tulehdus saa jyllätä vuosikymmeniä. Vatsasyövistä jopa 80–90 prosentissa syntysyy johtaa helikobakteeriin.

Miten tulehdus todetaan?

– Sitä seulotaan vatsaoireista kärsiviltä. Yleisin menetelmä on ulostenäyte, toinen on uloshengitysilmatesti. Lisäksi vatsan tähystyksessä otetaan aina tutkittaviksi koepalat. Neljäs tapa on verinäyte, josta nähdään vasta-aineet. Se ei ole kuitenkaan erityisen luotettava.

Mistä bakteerin voi saada?

– Nykykäsityksen mukaan tavallisinta on, että lapsi saa sen äidiltään tai isältään. Bakteeri näyttää tarttuvan helpoiten lapsiin – aikuisikäisiin se tarttuu erittäin huonosti. Otollisin aika on alle viidestä noin viiteentoista ikävuoteen.

– Vaikka bakteeria on tutkittu valtavasti, tartuntatien osoittaminen on jäänyt epävarmaksi. Käsitys on, että se tarttuu suun kautta. Koko aikuisväestöllä Suomessa helikobakteeri on noin 15 prosentilla. Vanhemmalla väestönosalla bakteerin esiintyvyys on huomattavasti suurempi. 1930–50-luvuilla bakteeria esiintyi paljon enemmän, ja syyksi on arveltu heikompaa hygieniatasoa.

Antti Pasanen

Menot