Teema

Voiko omatekoiseen aurinkosuojaan luottaa?

Osa pitää kemiallisissa aurinkosuojatuotteissa käytettyjä UV-filttereitä haitallisina. Ovatko ne turvallisia käyttää, farmaseutti Maarit Holtinkoski?

– Mielestäni tämmöinen on hieman pelottelumetodia joiltakin tahoilta, sillä auringon haittavaikutus on aina pahempi kuin se, että aurinkosuojatuotteeseen laitetaan kemiallisia filttereitä. Eivät ne sinne ihoon imeydy.

– Työni puolesta tiedän, että on äärimmäisen työlästä saada edes jokin lääkeaine kokonaan imeytymään ihon läpi. Jos näin olisi, lääketeollisuus olisi varmasti siitä erittäin hyvillään.

Kemiallinen vai fysikaalinen aurinkosuoja ilman kemiallisia yhdisteitä, kosmetologi Katariina Keskitalo?

– Kemiallinen tai kemiallisen ja fysikaalisen yhdistelmä. Fysikaalinen suoja vain heijastaa säteitä iholta. Kemiallisilla UV-filttereillä saadaan UVA-suoja korkeammaksi ja tuotteen koostumus huomattavasti ohuemmaksi. Näin aurinkosuojaa tulee myös käytettyä tarpeeksi.

– Fysikaalisessa suojassa on se etu, että kun sen levittää iholle, se antaa suojaa välittömästi. Tuotteissa, joissa on käytetty kemiallisia filttereitä, menee noin puoli tuntia levityksen jälkeen ennen kuin ne alkavat toimimaan.

Netissä näkyy ohjeita, joissa neuvotaan, miten tehdään itse aurinkosuojatuote. Uskaltaako omatekoiseen voiteeseen luottaa?

– En lähtisi itse tekemään, koska ei voi olla varma, millaista suojaa oikeasti saa.

– Aurinkosuojatuote säilyy varmasti stabiilina silloin, kun se ostetaan kaupan hyllystä. Tuotteet myös testataan tarkkaan. Kuluttaja voi luottaa myös siihen, että suoja ei murru UV-säteilystä.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic