Teema

Voiko siedätyshoidolla parantua allergiasta?

Joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergioista. Miksi olemme niin allergisia, OYS:in siedätyshoidon vastuulääkäri, Timo Koskenkorva?

– Siitä on olemassa erilaisia teorioita, joista yksi keskeisimmistä on hygieniateoria. Nykyinen elinympäristömme on steriilimpi kuin ennen. Kun emme saa ympäristöstämme enää tiettyjä epäpuhtauksia ja bakteereita, immuunipuolustuksemme on alkanut reagoida sinänsä kilteille asioille, kuten siitepölylle.

Voiko allergiasta parantua siedätyshoidon myötä?

– Yli 90 prosenttia hoitoa saaneista kokee siitä saavansa merkittävää apua. Oireet ja lääkityksen tarve vähenevät, vaikka eivät välttämättä poistuisi kokonaan. Pisimmät seurantatutkimukset osoittavat, että allergia pysyy poissa ainakin kymmenen vuotta. Suurin osa siedätyshoidon läpikäyneistä saa käytännössä elinikäinen avun, mutta joillekin on joskus annettu hoito uudelleen. Silti tämä on ainoa hoito, joka ei ole vain oireita lievittävä, vaan laimentaa tai jopa sammuttaa allergisen reaktion.

Siitepölyallergian siedätyshoito kestää nykyisin kolme vuotta. Milloin tuloksia alkaa näkyä?

– Ei tarvitse odottaa kolmea vuotta. Jos siedätyksen aloittaa syksyllä tai viimeistään alkuvuodesta, tuloksia voi havaita jo seuraavana kesänä.

Jos siitepöly aiheuttaa vain pientä niiskutusta, tarvitseeko allergiaa hoitaa?

– Jos allergia on lievä, kannattaa sitä hoitaa oireen mukaisilla lääkkeillä. Jos lääkkeistä on enemmän harmia kuin hyötyä, ei niitä tietenkään kannata syödä. Yleensä lääkkeet kuitenkin toimivat, joten allergiaa kannattaa hoitaa.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic